3 причини да прочетете „Невиждани академици“ от Тери Пратчет

3 причини да прочетете „Невиждани академици“ от Тери Пратчет

3 причини да прочетете „Невиждани академици“ от Тери Пратчет

Книгата, която всеки уважаващ себе си български почитател на Пратчет търпеливо чака от пет години да бъде преведена, най-сетне навлиза с дрибъл на нашия пазар.

„Невиждани академици“ е 37-мата книга от популярната фентъзи поредица „Истории от Света на диска“.  През октомври издателство „Архонт“ дава възможност на българските читатели да се докоснат до излязлото през 2009 г. емблематично произведение на сър Тери Пратчет –  написано напук на коварното заболяване Алцхаймер, от което страда британският писател.

Подбрахме три причини, поради които си струва да прочетете „Невиждани академици“, независимо дали обичате Пратчет или това ще бъде първата негова книга, до която се докосвате:

Причина №1: Невиждано нашествие от култови добре познати и напълно нови герои

Както в немалко от историите от Света на диска, действието в книгата се развива в измисления град-държава Анкх-Морпорк – пародия на световните мегаполиси. В главната роля срещаме една от най-колоритните групички негови граждани, а именно магьосниците от Невидимия университет.

Архиканцлер Муструм Ридкъли има огромен проблем. Управляваният от него университет е застрашен от перспективата да загуби благодетелите си и да остане само на държавно финансиране. При това положение би пострадало най-святото – разнообразието в обедното меню на преподавателския състав. Поставени пред кошмарната реалност да могат да избират между едва три вида сирене за трапезата си, Ридкъли и останалите магьосници се принуждават да се борят за запазването на своите спонсори чрез древна традиция, а именно –  игра на футбол.

Въпросът е как старите ни познайници, сред които най-големият песимист в Света на диска Ринсуинд  (вече професор, но все така следван навсякъде от Багажа си), Библиотекарят (магьосник, който след злополучен инцидент изглежда като огромен орангутан, ама никога не му го казвайте), и вездесъщият теоретик Пондър Стибънс (перманентен приносител на сто-метрова извинителна бележка от физическо) - ще се преквалифицират на „ритнитопковци“?

Новите персонажи не отстъпват по нищо -  сред тях са един ненадежден младеж с изумителен талант за ритане на тенеке, една завеяна, но красива девойка, която като нищо може да се окаже най-страхотният моден модел на всички времена, и мистериозният господин Хаху (и той не знае почти нищо за себе си, което е тревожно).

Както може да се очаква, епизодично се появяват тиранинът, пардон, демократично избраният от себе си управник на Анкх-Морпорк лорд Ветинари, и неговата градска стража. Единственият, който очебийно липсва от книгата е Ковчежникът – този виден представител на Невидимия университет се е оттеглил от поста си, защото среща убийствени трудности с поставянето на десетична запетая (алюзия към болестта на самия Пратчет).

Причина №2: Хуморът на сър Тери Пратчет

Британският писател е сред най-четените автори по света, а пълните с ироничен хумор книги от поредицата „Светът на диска“ радват малки и големи. Всяко изречение на Пратчет е написано по начин, който ще ви накара да избухнете в смях, независимо дали сте на петнадесет или на петдесет години. Разбира се, порасналите почитатели на писателя по-лесно откриват пародията на познатия ни свят в героите и случките от Анкх-Морпорк и околности.

Но за да не бъдем голословни, ето няколко примера за това какво ви очаква в „Невиждани академици“:

„Аз съм изцяло за свободното споделяне на информация, стига те да са тези, които свободно споделят тяхната информация с нас.“

„Пондър Стибънс веднъж беше взел на сто процента изпит по ясновидство като се яви на него предишния ден.“

„Искам от вас да подходите към случая в най-добрите спортсменски традиции на Невидимия университет, а именно, да мамите само като не ви виждат.“

Причина №3: Ако обичате футбола. Също - ако искрено го ненавиждате

В „Невиждани академици“ на пристрел е футболът. Ако сте запален футболен фен, лесно ще познаете куп иронизирани случки от света на коженото кълбо, започвайки още с анотацията и перифразирането на култовата фраза на Бил Шанкли:  „Въпросът при футбола - същественият въпрос при футбола - е, че не става въпрос просто за футбол.“ Ще си посмеете от сърце и дори може да се изкушите да си извадите фрази от книгата, които можете да изтърсите пред приятели, докато гледате заедно мача в събота.

Ако пък искрено не можете да понасяте футбола и ви призлява само при мисълта за месец Световно или Европейско, то в „Невиждани академици“ ще откриете най-елегантното осмиване на този вид спорт, което ще ви накара да се подсмихвате под мустак и да кимате разбиращо с глава.

Поръчайте „Невиждани академици“ с 25% отстъпка от онлайн книжарница E-zona.bg

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

bTV се разделя с Антон Хекимян
Канада обяви помощ за Украйна за около 480 млн. долара
Бойко Борисов: Шансовете на Антон Хекимян са огромни, може да победи на първи тур
Джейми Даймън: Светът може да не е подготвен за най-лошия сценарий с лихвите на Фед
Денков: Пълното ни интегриране в европейските и евроатлантически структури е основна цел за кабинета
Спад на борсите в Европа на фона на повишената доходност на облигациите*
Финансовото министерство предлага връщане на ДДС от 20% за ресторантьорите
Всеки четвърти българин пропуска годишните профилактични прегледи
Обявен за убит руски адмирал участва в заседание на висши военни
Времето: Есента настъпва, ще бъде слънчево и топло
ЕС отново налага глоба от 400 млн. долара на Intel за злоупотреба с пазарна сила
ЕС ще отпусне 135 милиона долара на Тунис като част от пакта за миграцията
Майкъл Блумбърг очерта план за наследяване на медийната си империя
Дванадесет страни ще имат допълнителни места в следващия Европейски парламент
Цените на зърнените стоки по световните борси се понижават
Доц. Кунчев: За последния месец има 7 пъти нарастване на заболеваемостта от COVID-19