Благовеста Костова, изпълнителен директор на комуникационния и творчески  бизнес в „Publicis Groupe България“

Благовеста Костова, изпълнителен директор на комуникационния и творчески  бизнес в „Publicis Groupe България“

Благовеста Костова, изпълнителен директор на комуникационния и творчески  бизнес в „Publicis Groupe България“

Уравновесеността е най-силната черта от нейния характер. „Успявам да запазя спокойствие и в най-критичните ситуации, което ми позволява да ги овладявам. Ако владееш себе си и ситуацията, то тогава лесно диктуваш правилата“, казва Благовеста Костова. Като изпълнителен директор на комуникационния и творчески бизнес в „Publicis Groupe България“ тя работи активно за надграждането на лидерските позиции на компанията на пазара. Формира нови хоризонти на стратегическо управление на агенциите Saatchi&Saatchi, LeoBurnett, MSL, Brandworks, Red Lion и Publicis Dialog в унисон с международните тенденции и дългосрочни приоритети на компанията.

Publicis Groupe е лидер в комуникациите в глобален план и в България. Агенцията предлага цялостен модел на работа – от стратегическо консултиране до ефективно изпълнение, съчетавайки маркетинг и дигиталната бизнес трансформация чрез експертиза на 9 специализирани звена – Saatchi&Saatchi, Leo Burnett, Red Lion, Digitas, MSL, Publicis Dialog, Brandworks, Zenith и Starcom. Компанията е експертен център за „Разузнаване на социалните мрежи“, чийто отдел работи с чужди пазари от мрежата на Publicis. През 2022 г. разраства технологичната си експертиза с екипи от IТ разработчици, които работят за създаването на дигитални маркетинг платформи за глобалните клиенти.

„Ежедневието ни е изпълнено с непредвидени ситуации от всякакво естество, на които е важно да реагираме преди всичко разумно“, споделя Благовеста Костова. И допълва: „Винаги има изход и намирането му е въпрос на гъвкавост, запазване на самообладание и обработка на ситуацията стъпка по стъпка“.

Q&A

Как бихте допълнили мисълта на Томас Джеферсън, че всяко изкуство за управление се състои в изкуството да бъдеш честен?

Умението да поставяш човешкото пред материалното, да успокояваш страховете и да вдъхваш доверие, да приемаш различното и да не престъпваш принципите си формира есенцията на изкуството да управляваш. Преди всичко обаче изкуството на управлението започва със слушане, защото индивидуалният подход е ключът към успеха.

Вярвате ли в доброто начало у човека и в силата на втория шанс?

Вярвам, че човешката душа е много по-щастлива, когато прави добро, и това е заложено в природата ни. Често си припомням, че всичко в този свят се случва с конкретна причина. Убедена съм в силата на втория шанс и често го давам, особено в случаите, в които разпознавам потенциала за успех от пръв поглед.

С какво не правите компромис в професионален план?

Следвам неуморно ценностите си. Няма кратък път към успеха и човек не бива да губи същността си, докато го преследва. Компромисът по своята същност не е задължително нещо лошо, в случай че не е премълчано несъгласие. Комуникацията в такива ситуации е единствената превенция.

Коя е надеждата, от която никога не бива да се отказва творецът?

Винаги има нещо ново, което предстои да бъде създадено. Разглеждам твореца като сложна натура, изградена от множество пластове, и не визирам само изкуствата, а всяка професионална насока. Добре мотивираните хора, които се наслаждават на работата си заради самата нея, винаги намират нещото, което ги движи напред, така че да не губят надежда.

***

Топ 5 сили на характера според теста на VIA

1. Честност

2. Доброта

3. Справедливост

4. Надежда

5. Преценка

***

Текстът е част от шестото специално издание на Мениджър "Жената е: Сила на характера"

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ