Гей история ще преподават в калифорнийските училища

Гей история ще преподават в калифорнийските училища

Гей история ще преподават в калифорнийските училища

Щатът Калифорния може да стане първият в САЩ, в чиито общински училища ще се учи историята на хомосексуалното общество. Промяната зависи от прокарването на нов законопроект, който очаква одобрението на щатския Сенат.

Днес в Калифорния се изучава история на чернокожите и на жените. Директорът на организацията Gay-Straight Alliance Network Каролин Лоб обяснява, че една от основните причини за създаването на новия законопроект са въпросите на самите ученици. „Изведнъж те разбраха, че са част от по-широко общество, което разбират много по-добре в контекста на останалата част от света. Идеята няма нищо общо със секса, а с цели общности, които днес са оставени извън периферията на общественото внимание”, заяви тя.

Законопроектът не очертава конкретни изисквания за това какво трябва да бъде преподавано на учениците, но подчертава, че приносът на хомосексуалните хора към развитието на щата и страната трябва да бъде включен в учебниците по история.

Според поддръжниците на идеята, разширяването на учебната програма ще намали тормоза върху хомосексуалните младежи и ще разбие стереотипите, възприети от някои ученици. Те посочват няколко случая на самоубийство след подигравки на съученици като особено ярка илюстрация на необходимостта от подобен ход.

През 2006 г. подобен законопроект бе одобрен от демократите, но губернаторът на щата Арнолд Шварценегер му наложи вето с аргумента, че местните училища трябва сами да определят учебната си програма. Някои градове като Сан Франциско и Лос Анджелис последваха съвета му и още тогава започнаха да преподават история на хомосексуалните.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ