Започва Страстната седмица

Започва Страстната седмица

За всички източноправославни християни от днес започва Страстната седмица. Наричана още и Седмицата на страданията, тя е последната от живота на Исус Христос и отбелязва дните от тържественото му влизане в Йерусалим, през разпятието, до неговото възкресение. Всеки ден от тази седмица се нарича Велик — Велики понеделник, Велики вторник и т. н. като се ознаменува със специални църковни служби.

Това е и последната седмица на Великия пост, който приключва в последния ден от Страстната седмица - Великден, неделя. Великденската служба започва в събота вечер и точно в полунощ свещениците от всеки храм обявяват "Христос Воскресе!" Малко преди това, миряните, събрали се в храма, приемат от свещеника благодатния огън. Възкресението се отбелязва и с тържествен камбанен звън, свещеникът отваря вратите на храма, символизирайки как Христос е отворил портите адови, и всички излизат навън да обиколят по традиция три пъти църквата. След това, с пеене на Канона на празника — Воскресения Ден, се влиза отново в храма за света литургия.

Всяка година Страстната седмица и Великден се определят по специална църковна формула. Тя е от понеделник до неделя след първото пролетно пълнолуние, настъпило по време на или непосредствено след църковното пролетно равноденствие - 21 март. Ако пълнолунието е на 21 март, Великден ще се пада в следващата неделя. Така, най-светлия християнски празник се пада в някой от неделните дни между 22 март и 25 април включително като има 19 варианта през различните години. Формулата е една и съща за католическата и източната църква, но разликата в датите идва оттам, че православните се ръководят по идеализирания Юлиянски календар, докато католиците - по Григорианския, който е с 13 дни напред. Така, когато по Юлиянския календар настъпи 21 март, по Григорианския вече е 3 април. В половината от случаите първото пролетно пълнолуние е на една и съща дата и по двата календара и тогава Великден и за двете църкви настъпва в един и същи ден. В останалите случаи православният закъснява с една седмица.

През Страстната седмица в България се извършва и важният ритуал да се боядисат великденските яйца. Според традициите това трябва да стане или на Велики четвъртък или Велика събота, като броят им зависи от членовете на семейството. Първото се оцветява винаги в червено от най-възрастната жена. Докато то е още топло и прясно боядисано, тя рисува кръстен знак с него на челата на децата, за да бъдат здрави.

На Великден в семейството се чукат с боядисаните яйца и според поверието този, чието яйце остане здраво след чукането, ще е най-здрав през годината.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ