Капсула на времето пази мечтите на наш колега

Капсула на времето пази мечтите на наш колега

Капсула на времето пази мечтите на наш колега

Капсула на времето консервира днешните представи за света след 50 години и пренася във времето моментна снимка на очакванията ни за бъдещето.

Това не е въведение в сюжета на фантастичен роман, а жива реалност.

Капсулата беше затворена точно в 11:30 днес в столичната Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” с идеята да бъде разпечатана отново след половин век.

Сейфът-послание към идните поколения съдържа книга, в която общественици и журналисти изрзяват в писмена форма настоящите си опасения, мечти и надежди за това как ще изглежда светът десетилетия напред във времето.

Написаното ще играе ролята на своеобразна археологическа ценност, кофчеже с надежди, което ще открие на бъдещите поколения какво ни е вълнувало и какви са били очакванията ни за бъдещето на планетата.

Сборникът е озаглавен „2060” и в него са включени и посланията на нашия колега, редактор в сп. „Обекти”, Петър Кънев. В текста си той разсъждава за това, какво се случва в Космоса - тема, по която е специалист.

„Имайки предвид, че първият космически турист е бил пенсионер, не спирам да губя надежда”, пошегува се той по време на церемонията по запечатването на капсулата в Националната библиотека.

Автори в сборника са също Георги Лозанов, Бойко Василев, Виргиния Захариева и Любо Нонков. Всички те разсъждават по темите „Бог”, „Война”, „Секс”, „Работа”, „Хазарт”, „Комуникации”, „Семейство”, „Всичко останало”.

Капсулата с книгата е поставена в централното фоайе на библиотеката. Ключът от нея бе официално връчен на директора на националната библиотека проф. Боряна Христова и ще бъде съхраняван и предаван от директор на директор до 2060 г.

Веднага след затварянето на капсулата беше стартиран вграденият в нея електронен таймер, чието обратно броене започна да отмерва времето от 26 298 718 минути, или точно 50 години, след които тя ще бъде отворена.  

По-рано, в началото на тази година, беше пуснат блогът 2060.bg, в който потребителите в интернет можеха да споделят своите мисли и чувства и така да станат част от авторите на капсулирания сборник. Социалната платформа предложи на хората да помислят спокойно в бъдеще време и да развихрят въображението си.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ