Капсула на времето пази мечтите на наш колега

Капсула на времето пази мечтите на наш колега

Капсула на времето консервира днешните представи за света след 50 години и пренася във времето моментна снимка на очакванията ни за бъдещето.

Това не е въведение в сюжета на фантастичен роман, а жива реалност.

Капсулата беше затворена точно в 11:30 днес в столичната Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” с идеята да бъде разпечатана отново след половин век.

Сейфът-послание към идните поколения съдържа книга, в която общественици и журналисти изрзяват в писмена форма настоящите си опасения, мечти и надежди за това как ще изглежда светът десетилетия напред във времето.

Написаното ще играе ролята на своеобразна археологическа ценност, кофчеже с надежди, което ще открие на бъдещите поколения какво ни е вълнувало и какви са били очакванията ни за бъдещето на планетата.

Сборникът е озаглавен „2060” и в него са включени и посланията на нашия колега, редактор в сп. „Обекти”, Петър Кънев. В текста си той разсъждава за това, какво се случва в Космоса - тема, по която е специалист.

„Имайки предвид, че първият космически турист е бил пенсионер, не спирам да губя надежда”, пошегува се той по време на церемонията по запечатването на капсулата в Националната библиотека.

Автори в сборника са също Георги Лозанов, Бойко Василев, Виргиния Захариева и Любо Нонков. Всички те разсъждават по темите „Бог”, „Война”, „Секс”, „Работа”, „Хазарт”, „Комуникации”, „Семейство”, „Всичко останало”.

Капсулата с книгата е поставена в централното фоайе на библиотеката. Ключът от нея бе официално връчен на директора на националната библиотека проф. Боряна Христова и ще бъде съхраняван и предаван от директор на директор до 2060 г.

Веднага след затварянето на капсулата беше стартиран вграденият в нея електронен таймер, чието обратно броене започна да отмерва времето от 26 298 718 минути, или точно 50 години, след които тя ще бъде отворена.  

По-рано, в началото на тази година, беше пуснат блогът 2060.bg, в който потребителите в интернет можеха да споделят своите мисли и чувства и така да станат част от авторите на капсулирания сборник. Социалната платформа предложи на хората да помислят спокойно в бъдеще време и да развихрят въображението си.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ