Картината на ван Гог продадена на търг за 66,3 млн. долара

Картината на ван Гог продадена на търг за 66,3 млн. долара

Картината на Винсент ван Гог „Алеята на Алискам” беше продадена на търг в Ню Йорк от аукционна къща „Сотбис” за 66,3 млн. долара, съобщиха световните информационни агенции.

Есенният пейзаж е рисуван през 1888 г. по време на двумесечния период, през който Ван Гог и Гоген са работели заедно във френския град Арл. Творбата е от периода, когато Ван Гог е бил на върха на творческата си активност. 

Предварителната оценка на специалистите бе 40 млн. долара. Рекордът за цена, постигнат на търг за произведение на Ват Гог, е 82,5 млн. долара. Тази сума бе платена за „Портрет на доктор Гаше” от 1890 г. Картината бе купена на аукцион на „Кристис” в Ню Йорк през 1990 г.

За 54 млн. долара на търга на „Сотбис” беше продадена картината на френския художник Клод Моне „Водни лилии” от 1905 г. Тя е нарисувана в градината в дома му в Живерни. Предварителната оценка бе за 30-45 млн. долара.

Картините от серията „Водни лилии” на Моне са сред най-известните и прекрасни творби на импресионисти, отбелязват специалистите на „Сотбис”. Влиянието, което те оказват върху съвременното изкуство, ги превръща в най-великите творби на Моне, казват още експертите.
Друг топ лот на търга бе картината на испанския художник Пабло Пикасо „Жена с кок във фотьойл” от 1948 г. На нея е изобразена любимата на Пикасо Франсоаз Жило. „По онова време Жило е бременна с тяхното дете и е много сърдита, че Пикасо я е оставил сама за няколко седмици”, отбелязват от аукционната къща.

Платното е купено за 29,9 млн. долара. На състоялия се в Ню Йорк търг на „Сотбис” са били представени десетки творби на прочути импресионисти и модернисти. Продадени са картини за над 368 млн. долара.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ