Медведев: Виновниците за провала на "Фобос-Грунт" трябва да бъдат наказани

Медведев: Виновниците за провала на Фобос-Грунт трябва да бъдат наказани

Медведев: Виновниците за провала на "Фобос-Грунт" трябва да бъдат наказани

Хората, отговорни за серията от провали на космическата програма „Фобос-Грунт“, трябва да бъдат наказани, заяви руският президент Димитрий Медведев, съобщи bTV. Все пак той подчерта, че мерките няма да бъдат толкова строги, колкото тези на Йосиф Сталин.

Сондата, част от първата руска междупланетна програма от четвърт век насам на стойност 165 млн. долара, бе изстреляна на 9 ноември от космодрума в Байконур посредством ракета „Зенит”. Заедно с българския апарат „Фобос-Люлин”, прикачен към нея, тя трябваше да се насочи към спътника на Марс Фобос, за да го проучи по-подробно.

След като излезе в ниската околоземна орбита обаче, двигателите на „Фобос-Грунт” отказаха да запалят, а почти всички опити за контакти с нея бяха неуспешни. Едва на 23 ноември наземната Европейска космическа агенция в Пърт, Австралия, успя да се свърже с „Фобос-Грунт”. Експертите се надяват, че ще успеят да определят причината за проблемите и да изпратят съответните команди, които да я насочат към нейния първоначален курс. В противен случай „Фобос-Грунт” може и да падне на Земята между декември и февруари.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ