Нова експедиция тръгва по следите на "Титаник"

Нова експедиция тръгва по следите на Титаник

Нова експедиция тръгва по следите на "Титаник"

Научна експедиция отново тръгна по следите на легендарния “Титаник“. Роботизирана подводница с видеокамери ще го доближи на съвсем близко разстояние, съобщават организаторите, цитирани от Yahoo! News.

Експедицията е организирана от американското общество RMS Titanic, което държи правата върху проучването на потъналия лайнер. Екипажът си е поставил задачата да картографира мястото на потопяването на презокеанския лайнер, потънал през 1912 г. недалеч от бреговете на Канада и по този начин да направи виртуална 3D възстановка.

„Тази експедиция ще бъде вероятно най-добре екипираната в технологично отношение, организирана до този момент“, заявяват организаторите. Нейното оборудване, особено сонарът, трябва да осигури създаването на най-детайлните досега изображения на трагично потъналия кораб.

Археолозите и океанографите на борда ще оценяват състоянието на парахода и ще направят опис на елементите му. Интересуващите се от експедицията могат да проследят работата й на сайта www.expeditiontitanic.com и през социалните мрежи Facebook и Twitter. “Титаник“ потъна след като се сблъска с айсберг по време на първото си пътуване през Атлантика, причинявайки смъртта на 1 500 души. Корабът бе локализиран през 1985 на около 4 км дълбочина.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ