Нова експедиция тръгва по следите на "Титаник"

Нова експедиция тръгва по следите на Титаник

Научна експедиция отново тръгна по следите на легендарния “Титаник“. Роботизирана подводница с видеокамери ще го доближи на съвсем близко разстояние, съобщават организаторите, цитирани от Yahoo! News.

Експедицията е организирана от американското общество RMS Titanic, което държи правата върху проучването на потъналия лайнер. Екипажът си е поставил задачата да картографира мястото на потопяването на презокеанския лайнер, потънал през 1912 г. недалеч от бреговете на Канада и по този начин да направи виртуална 3D възстановка.

„Тази експедиция ще бъде вероятно най-добре екипираната в технологично отношение, организирана до този момент“, заявяват организаторите. Нейното оборудване, особено сонарът, трябва да осигури създаването на най-детайлните досега изображения на трагично потъналия кораб.

Археолозите и океанографите на борда ще оценяват състоянието на парахода и ще направят опис на елементите му. Интересуващите се от експедицията могат да проследят работата й на сайта www.expeditiontitanic.com и през социалните мрежи Facebook и Twitter. “Титаник“ потъна след като се сблъска с айсберг по време на първото си пътуване през Атлантика, причинявайки смъртта на 1 500 души. Корабът бе локализиран през 1985 на около 4 км дълбочина.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ