Ужасни картини по Достоевски отлагат откриване на станция в московското метро

Ужасни картини по Достоевски отлагат откриване на станция в московското метро

Ужасни картини по Достоевски отлагат откриване на станция в московското метро

Откриването на метростанция в Москва, наречена на писателя Фьодор Достоевски, беше отложено заради депресиращи мозайки по стените, които могат да тласнат отчаяни пътници към самоубийство.

Мозайките на Иван Николаев, който е правил и други станции на метрото, са вдъхновени от творбите в т.нар. "петокнижие" на големия класик, което включва романите "Юноша", "Бесове", "Престъпление и наказание", "Идиот" и "Братя Карамазови".

На една от черно-белите мозайки мъж се готви да посече с брадва жена, докато друга лежи безжизнена в краката му. Тя е вдъхновена от Радион Разколников от "Престъпление и наказание", който убива старата лихварка Альона Ивановна, а другият персонаж е сестра й.

В сцена по "Бесове" мъж е насочил пистолет към главата си - като героят Кирилов, който се самоубива, за да възхвали свободата на духа.

Според московския психолог Михаил Виноградов с тези рисунки, сред които е и строг портрет на самия Достоевски, метростанцията ще се превърне в магнит за кандидат самоубийци.

Откриването на станцията беше планирано за 75-годишнина на московското метро вчера, но беше отменена за неопределено време.

Шефът на метрополитена Дмитрий Гаев не изключва вероятността мозайките да бъдат демонтирани, крайното решение зависи от кмета на Москва Юрий Лужков.

С метро в руската столица на ден пътуват по 9 млн. души. Влакчетата се движат на интервал от две минути. Линиите са 12, с обща дължина 300 км. Московското метро е най-натовареното в света след токийското.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ