Учени разработват ваксина срещу хероин

Учени разработват ваксина срещу хероин

Учени разработват ваксина срещу хероин

Група мексикански учени работят върху ваксина, която може да ограничи пристрастяването към най-разпространените в света наркотици, хероина, предава в. Guardian. Ваксината действа, като намалява ефекта на удоволствието от дрогата. Изследователи от Националния институт по психиатрия в Мексико твърдят, че успешно са тествали ваксината върху мишки и се готвят да я тестват върху хора.

"Това би било добра ваксина за хора, които са сериозни наркомани и не са постигнали успех с други лечения. За тях това ще е възможност да се измъкнат от наркотиците", заяви директорът на института Мария Елена Медина.

Учените по целия свят търсят ваксини за наркоманиите в продължение на няколко години, но никоя от тях все още не е напълно развита. Група в американския Национален институт за злоупотреба с наркотици отчите значителен напредък в разработването на ваксина срещу кокаина.

Въпреки това мексиканските учени изглежда са близо до пробив във ваксината срещу хероин и са получили средства от американския институт, както и мексиканското правителство за разработването й.

Ким Янда, учен, работещ върху собствените си ваксинисрещу наркотици в Scripps Research Institute в Ла Джола, Калифорния заяви, че мексиканската ваксина може да функционира, но с някои недостатъци.

Мексико има все по-голям проблем с пристрастяването към наркотици. Министърът на здравеопазването Хосе Кордоба наскоро заяви, че страната сега има около 450 000 трайни наркомани.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ