Японски учени откриха, че змийската отрова помага при сърдечни заболявания

Японски учени откриха, че змийската отрова помага при сърдечни заболявания

Японски учени откриха, че змийската отрова помага при сърдечни заболявания

Змийската отрова помага при лечението на сърдечно-съдови заболявания, откриха учени от Япония. Тя блокира белтък на повърхността на кръвните клетки, противопоставяйки се на проблемите със съсирването на кръвта и на разпространението на някои видове рак по цялото тяло.

При нормални условия тромбоцитите се активират, за да станат лепкави, когато съдовете са увредени, и по естествен път да спрат кръвотечението. Кардиолозите обясняват, че при някои функционални нарушения тромбоцитите образуват опасни съсиреци, които запушват съдовете, доставящи кислород до мозъка. Това води до инфаркт и инсулт.

Учени от университетите Яманаши, Кобе и Когакуин проведоха съвместно изследване и откриха, че змийската отрова съдържа огромно количество токсини, чиято мишена са белтъците в тромбоцитите. Някои от тези токсини предотвратяват съсирването на тромбоцитите, а други ги активират силно, в резултат на което се образуват кръвните съсиреци. Учените са установили също така, че вещества в змийската отрова съдействат за нерегулярната тромбоцитна агрегация. Те са открили на повърхността на тромбоцитите белтък с наименованието С-тип-лектин и са установили, че изчистените от змийска отрова молекули, свързани с този рецептор, ускоряват съсирването на тромбоцитите. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ