Японски учени откриха, че змийската отрова помага при сърдечни заболявания

Японски учени откриха, че змийската отрова помага при сърдечни заболявания

Змийската отрова помага при лечението на сърдечно-съдови заболявания, откриха учени от Япония. Тя блокира белтък на повърхността на кръвните клетки, противопоставяйки се на проблемите със съсирването на кръвта и на разпространението на някои видове рак по цялото тяло.

При нормални условия тромбоцитите се активират, за да станат лепкави, когато съдовете са увредени, и по естествен път да спрат кръвотечението. Кардиолозите обясняват, че при някои функционални нарушения тромбоцитите образуват опасни съсиреци, които запушват съдовете, доставящи кислород до мозъка. Това води до инфаркт и инсулт.

Учени от университетите Яманаши, Кобе и Когакуин проведоха съвместно изследване и откриха, че змийската отрова съдържа огромно количество токсини, чиято мишена са белтъците в тромбоцитите. Някои от тези токсини предотвратяват съсирването на тромбоцитите, а други ги активират силно, в резултат на което се образуват кръвните съсиреци. Учените са установили също така, че вещества в змийската отрова съдействат за нерегулярната тромбоцитна агрегация. Те са открили на повърхността на тромбоцитите белтък с наименованието С-тип-лектин и са установили, че изчистените от змийска отрова молекули, свързани с този рецептор, ускоряват съсирването на тромбоцитите. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ