2014 г. – съдбоносна за бъдещето на света

2014 г. – съдбоносна за бъдещето на света

2014 г. – съдбоносна за бъдещето на света

Драматично събитие през 2014 г. ще предопредели целия 21-и век, твърди ученият от Кеймбриджкия университет проф. Никълъс Бойл.

Събития през тази съдбоносна година ще определят дали светът ще се радва на мир и просперитет през следващите десетилетия или ще бъде раздиран от войни и бедност, твърди той в авторския си труд „2014 – как да оцелеем при следващата световна криза”.

Според него, ключът към осигуряване на стабилността ще се окажат появили се нови, глобални организации, а не отделните държави.

Професър има интересна обосновка защо посочва точна 2014 г. като година с решаващо значение за съдбата на света.

Тази година ще бъде важна, защото ходът на предишните пет столетия също е бил предопределян от събития, случили се в средата на второто им десетилетие, казва Бойл и припомня следните примери:

 - През 1517 г. Мартин Лутер заковал своите тезиси на вратата на църквата във Витенберг, с което поставя началото на Реформацията и възхода на протестантството.

- Един век по-късно, през 1618 г. започва 30-годишната война и десетилетията на религиозни конфликти в Западна Европа, които завършват с установяването на Хановерската династия в Англия през 1715 г.

- Точно сто години по-късно, през 1815 г. се провежда Виенският конгрес след поражението на Наполеон, донасяйки век на относителна стабилност в Европа.

- Но през 1914 г. избухва Първата световна война, катастрофален конфликт, отнел живота на милиони хора и задал атмосферата на раздор на международната сцена през целия 21-и век.

 “Природата на даден век очевидно става много явна през неговото второ десетилетие, така че защо нашето да е по-различно? Отчасти времето има общо с начина, по който разделяме разбирането си за човешката природа и човешката история. Ако векът ще има някакви отличителни черти, те ще станат ясни до 20-та му година – също както и при хората. Друг фактор е смяната на поколенията“, пише проф. Бойл в книгата си.

Авторът предрича още, че икономическият колапс може да постави началото на по-голяма криза в международните отношения. САЩ ще се превърнат в основен играч при вземането на съдбоносните решения, като или ще ни осъдят на век на насилие и бедност, или ще ни отведат в нова ера на глобално сътрудничество, твърди професорът.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ