6 типа личности в търсене на кариера

6 типа личности в търсене на кариера

6 типа личности в търсене на кариера

Според подходящата за тях професия, хората могат да бъдат обособени в 6 типа личности: реалисти, изследователи, артистични, социални, предприемчиви и конвенционални.

Това гласи теорията на д-р Джон Холанд. За нея разказват авторите в careerplanning.about.com.

В коя от всички тези 6 категории попада човек, зависи от интересите му и спонтанните реакции в непредвидени ситуации. Тъй като сме сложни същества, д-р Холанд осъзнава, че е много трудно човек да попадне само в една категория. Обикновено личностите влизат в няколко. Затова той предлага съставянето на личен код.

Д-р Холанд предполага, че един човек може да попадне до най-голяма степен в три от шестте определени от него типа личности. Ако всеки от тези профили бъде обозначен с първата му буква (Р за реалистите, И за изследователите, С за социалните, П за предприемчивите и К за конвенционалните), за всеки човек може да се състави специален код (код на Холанд) от три букви (например РИС, ИСП, СПК и т.н.), и така да се разбере кой тип професия или длъжност е подходяща за него.

“My Next Move” – безплатният онлайн инструмент за търсене на подходяща кариера, разработен за американското Министерство на труда, е базиран на теорията за типовете личности на д-р Холанд.

И така, кои са всъщност шестте категории, за които той говори?

- Реалистите (Р). Реалист е човек, който предпочита конкретни задачи. Той или тя обича да работи сам или с други реалисти. Някои от заниманията, подходящи за тази категория хора са: инженер, водопроводчик, аудио и видео техник, химик, зъболекар, майстор на мебели и човек, който поправя железопътни превозни средства.

- Изследователите (И). Това са тези, които обичат да разследват и да използват въображението и аналитичните си умения, за да достигнат до прозрения. Те са хора на мисленето, които горят от желание да достигнат до решението на дадена задача и често предпочитат да работят независимо от останалите. Има няколко най-подходящи професии за тях: социолог, политолог, психолог, икономист.

- Артистичните (А). Те обичат да създават. С богато въображение са и обикновено екстровертни. Артистичните занимания включват работата на репортер, писател, човек, който представя нещо пред публика (актьор, певец, танцьор) или моден дизайнер.

- Социалните (С). Досещате се, те обичат да общуват. Ангажирани са със социални проблеми и все им се иска да помагат на другите. Ето коя реализация е най-подходяща за тях, според теорията на д-р Холанд: домашен медицински персонал, медицинска сестра, терапевт, асистент, учител или духовник.

- Предприемчивите (П). Стремят се към лидерска роля. Обичат предизвикателствата и са отворени, открити, център на внимание. Могат да бъдат и агресивни. Подходящи предложения за точно този тип хора са работата на домакин или човек, който настанява гостите в ресторант, търговец на дребно, адвокат, изпълнителен директор, готвач, търговец на едро.

- Конвенционалните (К). Стандартните хора обичат структурирани задачи и работа, в която се вглеждат в детайла. Често са консервативни. За тях е подходяща работата на счетоводител, библиотекар, статистик, специалист Човешки ресурси или банков служител, който провежда интервютата за кредити.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ