Антинобел награди за сърцебиенето на влюбените двойки и влиянието на сладоледа върху химиотерапията

Антинобел награди за сърцебиенето на влюбените двойки и влиянието на сладоледа върху химиотерапията

Антинобел награди за сърцебиенето на влюбените двойки и влиянието на сладоледа върху химиотерапията

Как патенцата успяват да плуват във формация, особеностите на сърцебиенето на влюбените двойки при първа среща и влиянието на сладоледа при химиотерапия са сред тазгодишните носители на Антинобеловите награди. 32-рата церемония по връчването на Ig Nobel или Ignobel Prize по традиция беше проведена в Харвард. Наградите бяха връчени в десет категории, а събитието беше излъчвано онлайн.

Сред останалите лауреати са:

Категория „Литература“: наградата отиде при учени от Канада, САЩ, Обединеното кралство и Австралия, които анализираха какво прави юридическите документи „ненужно трудни за разбиране“.

Категория „Биология“: отличие за изследване на учени от Бразилия и Колумбия дали и как запекът влияе върху перспективите за чифтосване на скорпионите;

Категория „Медицина“: приз за учени от Полша, които твърдят, че когато се подлагат на определени форми на „токсична химиотерапия“, пациентите ще имат по-малко странични ефекти, ако един от компонентите на лечението бъде заменен със сладолед.

Категория „Приложна кардиология“:  наградата беше присъдена на група учени от Чехия, Холандия, Обединеното кралство, Германия, Швеция и Аруба, които са открили, че сърцата на влюбените, които се харесат на първа среща, "започват да се синхронизират".

Категория „Инженерството“: наградата е за учени от Япония, които търсят "най-ефективния начин за използване на пръстите при завъртане на копче";

Категория „Историята на изкуството“: тук печелят учени от Холандия, Гватемала, Съединените щати и Австрия за изследването си „мултидисциплинарен подход към ритуалните сцени с клизма върху древна керамика на маите“;

Категория „Физика“: две групи учени от Китай, Великобритания, Турция и САЩ се опитаха да разберат „как патенцата успяват да плуват във формация“.

Награда за мир: присъдена на учени от Китай, Унгария, Канада, Холандия, Обединеното кралство, Италия, Австралия, Швейцария и САЩ за разработен алгоритъм, който „помага на клюкарите да решат кога да кажат истината или да излъжат“.

Категория „Икономика“: отличени са учени от Италия, които дават  математическо обяснение защо не най-талантливите, а най-големите късметлии по-често стават успешни;

Награда за "техническа безопасност": присъдена на шведски учени, които разработили манекен за краш-тестове на лосове.

Всички победители получиха хартиени цилиндри, символизиращи "контейнер за съхранение на всичките им знания". Те също така получиха копия на банкноти на стойност 10 трилиона зимбабвийски долара (б.р. валута, която вече е излязла  от обръщение).

Така наречените Ig Nobel Prize — забавен антипод на Нобеловите награди са учредени през 1991 година от американското списание " Annals of Improbable Research " като първоначално идеята е била с тях да се отличават „научни опити и изследвания, които не могат или по-добре би било да не бъдат повтаряни“. Сега формулировката е коригирана и гласи, че наградите се връчват за изследвания, „които отначало те карат да се смееш, а после – да се замислиш." Българска следа в Антинобел наградите се появи през 2019 г., когато международен екип с участие на наши учени беше удостоен с приз в категория Биология за откритието, че мъртвите намагнетизирани хлебарки се държат по различен начин от живите намагнетизирани хлебарки!

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ