Отмениха космическа разходка заради теч от скачен с МКС кораб

Отмениха космическа разходка заради теч от скачен с МКС кораб

Отмениха космическа разходка заради теч от скачен с МКС кораб

Планирана космическа разходка на руски космонавти беше отменена от американската космическа агенция НАСА, след като бе забелязано изтичане на вещество от кораб, скачен с Международната космическа станция (МКС), предадоха осведомителните агенции. НАСА съобщи, че руските космонавти Сергей Прокопиев и Дмитрий Петелин не са в опасност, нито пък останалите астронавти на космическата станция.Двамата са облекли скафандри и са разхерметизирали въздушен шлюз в подготовка за седемчасова космическа разходка, когато изтичането е забелязано във видео на живо. Наземни екипи регистрираха "значително изтичане на неизвестно вещество" от космическия кораб "Союз МС-22", скачен към модула "Рассвет" на МКС, съобщи НАСА.

Екипът в Москва преценява естеството на течността и потенциалните въздействия върху целостта на космическия кораб "Союз", който изведе Прокопиев, Петелин и астронавта на НАСА Франк Рубио в космоса през септември. Течът се вижда във видеото на живо като струя от подобни на снежинки частици, бликаща от задната част на капсулата "Союз МС-22". Според коментар на НАСА става въпрос за изтичане на охлаждаща течност от капсулата.

Командирът на руския екипаж Сергей Прокопиев и бордовият инженер Димитри Петелин трябваше да излязат на космическа разходка, за да преместят радиатор от един модул към друг на руския сегмент на МКС, припомня Нова тв.

Впоследствие двамата космонавти са възстановили налягането в шлюза, съблекли са скафандрите си и са се върнали безопасно в станцията. Космическата разходка, планирана за сряда, вече беше отложена веднъж в края на ноември поради дефект в охлаждащите помпи в скафандрите на космонавтите, казаха от НАСА.

Разходката трябваше да бъде 12-ата за тази година и 257-ата в историята на 22-годишната МКС. Излизанията в открития космос се налагат поради работа по сглобяване, поддръжка и модернизация на техническото оборудване. От НАСА уточняват, че е твърде рано да се разбере какви последствия може да има от изтичането за целостта на "Союз МС-22" и дали това би създадало трудности за връщането на екипажа на Земята в края на мисията им.

Пет други космически кораба са скачени към космическата станция в момента – две капсули на „СпейсЕкс“ („Крю Дракон“ и „Карго Дракон“), товарният кораб „Нортръп Грумън Сигнъс“ и два руски кораба за снабдяване – „Прогрес 81“ и „Прогрес 82“.

МКС, която е с дължина около 90 метра и кръжи в орбита на 400 километра над Земята, има на борда си постоянно екипаж от 2000 г. насам. Станцията се управлява от САЩ и Русия в партньорство с Канада, Япония и 11 европейски страни.

На орбиталната станция в момента работи седемчленен екипаж - космонавтите на Роскосмос Сергей Прокопиев, Дмитрий Петелин и Анна Кикина, астронавтите на НАСА Никол Ман, Джош Касада, Франк Рубио и астронавтът на Японската агенция за изследване на космическото пространство (ДЖАКСА) Коичи Ваката. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ