Да те забележат с малко пари

Да те забележат с малко пари

Да те забележат с малко пари

Герила маркетингът, известен още като партизански маркетинг, е труден за дефиниране, защото всяка негова реализация е необичайна. Все пак, да си припомним какво точно е той. 

Това са нетрадиционни подходи при провеждането на промоции, които залагат на въображението и новаторството и не разчитат на голям бюджет. Всяка промоция от този вид маркетинг е основана на необичайното, уникалното, провокацията. Целта е клиентите да бъдат впечатлени и да останат с ярък спомен от събитието.

Този вид маркетинг обикновено се използва от малкия бизнес. Той изисква креативност, гъвкавост и смелост да бъде поет известен риск по отношение на реакцията на аудиторията, която ще е уникална, тъй като инициативата е уникална.

"Герила програмите обикновено започват, когато един клиент (компания - б.пр.) дойде при нас и ни каже "Ние нямаме пари, но наистина бихме искали да получим медийно внимание“, обяснява Дрю Нейзър, директор на Renegade Marketing. "Този вид акции може да се окажат страхотен начин да те забележат сред конкуренцията и да си спечелиш репутация на забавен и различен“, допълва той.

Брет Закарди от Street Atack добавя, че герила маркетингът задължително трябва да съдържа "нещо забранено и смущаващо", което се запомня. Според него това трябва да е активация на бранда, която не е 100% позволена от традиционните събития и установените разбирания.

Герила кампаниите не се развиват в традиционните медии. Джей Конрад Левинсън – човекът който налага термина и пише книгата за герила, изброява в сайта си най-важните особености, които отличават този вид маркетинг от всички останали. Те са следните:

  • Вместо да инвестирате пари в социология на потребителите и изследване на пазарните процеси, инвестирате в творчески проект, изграден върху време, енергия и въображение.
  • Вместо да забравите клиентите, след като са направили покупка, показвате ярко желание да се сприятелите още повече с тях.
  • Вместо да вярвате, че отделни маркетинг оръжия като рекламата имат абсолютна сила, залагате на комбинация от маркетингови средства.

Има и определени видове бизнес, за които герила подходът е по-скоро неподходящ. Такъв пример са банките и застрахователите.

Често партизанските кампании са най-подходящи за навлизането на пазара на нов вид продукт или услуга. Тук става дума за риск, защото се изисква брандът да излезе от комфортната си зона и смело да направи нещо, което не е правено досега. Този вид маркетинг може да възникне и в онлайн обстановка. Крайната цел е да бъде привлечено вниманието на медиите и да бъде изградена позитивна връзка с хората.

В герила промотирането е важно следното:

     1. Никога не разстройвайте хората и не провокирайте в тях негативни емоции!

     2. Кампанията ви не трябва да изглежда лицемерна или прекалено любезна.

     3. Не правете опити да бъде дразнена таргет аудиторията.

Един от най-популярните герила проекти в света е кампанията на филма The Blair Witch Project. Документалният трилър вероятно щеше да завърши като лента, на която мнозина щяха да се смеят, ако не беше активната интернет кампания на промотирането му. Създателите на филма (студенти) пускат слух в интернет медии за заснемането на случка по измислената от тях легенда за проклятието Блеър. В крайна сметка фимът събира 250 000 долара приходи в глобален мащаб. Бюджетът му, заедно с маркетинга, е бил 50 000.

Лош пример: Голите рекламни лица на Vodafone. През 2002 г. телекомът наема двама мъже, които хукват по игрище както ги е майка родила по време на голям ръгби мач в Австралия. По тялото им няма нищо друго, освен логото на Vodafone, изрисувано на гърба им. Появата им предизвиква объркване сред публиката. Още повече, че мачът се играе на стадион, спонсориран от конкурента на оператора в страната – Telestra. Двамата скандални "рекламни бегачи“" били глобени, а част от публиката - разочарована, след като появата им повлияла на резултата на играта – пропуснат бил решаващ за мача удар. Цялото това събитие получава голяма публичност – хиляди редове са изписани за него. Но голяма част от аудиторията в Австралия започва да свързва марката Vodafone с "нахален рекламен опит". Всичко завършва с негативен отзвук.

Бианка Мейл разказва в сп. Entrepreneur

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ