Рекламите, които промениха света 2

Рекламите, които промениха света 2

Рекламите, които промениха света 2

Има рекламни послания и марки, които успяват да променят света. Днес продължаваме да ви разказваме за тях.  

MarlboroMarlboro      3. The Marlboro Man. Познатата реклама на Marlboro с мъжествения американски каубой тотално видоизменя асоциациите с марката и изкоренява предишната представа, че цигарите Marlboro са подходящи за нежния пол.

През 1955 г. мъжът на Marlboro украсява американските сгради със суровия си поглед, мускулестите си ръце и по мачовски прихлупената шапка. Две години по-късно продажбите на Marlboro се покачват с 300%.

Но всъщност с тази кампания Marlboro прави много повече от това да продаде безпрецедентно продукта и да натрупа състояние от милиони за компанията. Рекламата внушава на аудиторията, че марката на цигарите, говори за  самовъзприятието.

За добро или лошо идеята има успех във времена, когато американците смятат, че цигарите като цяло са нещо лошо, защото са вредни за здравето. По ирония, тримата актьори, които изиграват рекламната роля на Marlboro Man, умират от рак на белите дробове.

NikeNike      2. Nike - Just do it. Като се замислим реално, разликите между качествените спортни обувки не са чак толкова големи. Феновете на спортните марки обаче биха казали, че те са огромни. Nike има основен принос за това масово убеждение.

Рекламната стратегия на компанията я превръща от малък регионален производител на спортно облекло и екипировка в Орегон, САЩ, в глобален гигант. Логото на Nike днес е едно от най-разпознаваемите изображения на планетата.

Това съвсем не е първата компания в историята, която обвързва марката си със знаменитости и печели от това. Връзката на Nike с Майкъл Джордaн обаче безспорно е една от най-добрите рекламни стратегии на всички времена.

Представянето на мотото “Just do it” през 1988 г. е ключов преходен момент за компанията. Тогава марката се асоциира завинаги с вдъхновяващата, драматична решителност за действие в спорта.

Компанията използва същите материали за продукцията си, както много други американски фирми, но успява да убеди аудотироията, че Nike въплъщение на страстта към спорта и желанието за постижения. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ