Марките с най-стойностно Facebook присъствие

Марките с най-стойностно Facebook присъствие

Във Facebook, както и в живота, не е достатъчно някой да каже, че те обича. Трябва и да го докаже.

С тези думи авторите в сайта на американското списание за маркетинг и реклама AdvertisingAge представят актуалния индекс на изследователската фирма Fathom Analytics, който класира марките с най-стойностна комуникация с феновете и най-голяма база от почитатели във Facebook.

Индексът измерва качеството на връзката на марката с потребителите. По отношение на броя на феновете в социалната мрежа сайтът за видеосподеляне YouTube се класира на челно място, харесан от над 48 млн. потребители. След него се нареждат Coca-Cola с 36 млн. фена, Starbucks с 26 млн. и Disney с 29 млн. почитатели. Но заради други фактори, важни за присъствието на марката във Facebook, някои от тези компании не получават най-голям резултат в проучването. От значение са ангажирането на потребителите и емоцията, предизвикана сред тях.

Така, YpuTube получава най-висок резултат – 90 точки от индекса, следван от MTV, Coca-Cola, Starbucks и Disney, които попълват топ 5 на класацията. След тях  като успешен пример за онлайн комуникация в социалната мрежа са фен страниците на Walmart, Red Bull, PlayStation, iTunes, Blackberry, Oreo, Monster, Xbox, Pepsi, Disneyland, Adidas, Pringles, McDonalds, Dr Pepper и ESPN.

Fathom Analytics, подизпълнител на фирмата за анализ на социалната мрежа Motivequest, основава оценката си на 4 фактора, които според специалистите й има еднаква тежест: броят на феновете, скоростта на присъединяване към фен базата, ангажирането или колко често има интеракция между тях и страницата и емоционалното качество – колко често позитивна емоция е изразена в коментарите.

Класацията изглежда такаКласацията изглежда така

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ