Никой не чува това, което мислите, че сте казали

Никой не чува това, което мислите, че сте казали

Никой не чува това, което мислите, че сте казали

Представете си, че стоите в ъгъла на претъпкана стая с четирима ваши подчинени, всеки от които носи магическо устройство, записващо всичко, което той чува, вижда и мисли.

Стаята е шумна. Има музика, другите присъстващи от време навреме навлизат в пространството ви. Накратко, има много разсейващи фактори.

Прочитате пред подчинените си следното:

„Ръководството наблюдава работата ви през последния месец и взе определени решения за бъдещето ви в нашата компания. При анализа използвахме 7 техники за оценяване и наехме две външни консултантски фирми, за да потвърдим резултатите. Никой тук няма да бъде уволнен и всички вие, малко или много, надскочихте стандартите ни за представяне.“

За да ви улесня, ще кръстя четиримата подчинени Син, Зелен, Червен и Виолетов. Ето как е реагирал всеки от тях според магическото му устройство...

Син е сигурен, че в следващите няколко седмици ще бъде освободен, и е шокиран колко далеч сте стигнали, за да оправдаете предстоящото уволнение.

Зелен е зяпал симпатичната блондинка, която танцува в отсрещния ъгъл на стаята, и единственото, което е чул, е, че някаква външна консултантска фирма оценява високо представянето му.

Червен мрази да е част от група и да бъде публично сравняван с други хора. Той търси възможност да глътне един кнасакс*, без никой да забележи.

Виолетов би искал да се запознае с детайлите на статистическия анализ и се тревожи, че използваната методология може да е неподходяща.

Вие сте казали едно, но четиримата ви подчинени са чули четири различни неща.

Разбирането на всеки от тях зависи повече от нещата, които са се случили в животите им, отколкото от вашите думи.

Хората няма да интерпретират казаното от вас правилно, ако са разсеяни, уплашени, притеснени, въодушевени, гладни, отегчени, объркани, разтревожени или нетърпеливи.

Независимо какво казвате, всеки ще пречупва информацията през собствения си житейски опит, а не през вашия.

Нещо, което вие смятате за добра новина, за другите може да е лоша.

Това, че сте казали нещо на събеседника си, не значи, че той е чул посланието, което вие сте искали да предадете.

Ето какво смятам, че би се случило, ако имахте магическо устройство, което да ви казва какво хората чуват, когато вие говорите...

Ще се изумите колко малко от тях чуват нещо, което поне малко прилича на онова, което мислите, че сте казали.

Общуването е много по-трудно, отколкото осъзнаваме! 

Брус Касанофф, биографичен писател и кариерен консултант, за LinkedIn.com

* Ксанакс - медикамент, предписван при депресия и тревожни разстройства.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ