Грешен подход!

Грешен подход!

Колко часа седмично работите? Някои от вас ще кажат 50, други – 60, а трети гордо ще заявят, че работят по 80. Независимо от отговора, това достатъчно ли е, за да бъде вашата продуктивност или тази на компанията ви оптимална?

Може да вярвате, че наистина полагате нужните усилия, за да постигнете желания успех. Но аз не съм съгласен. Нека ви обясня защо и как да решите проблема.

Първо, нека зададем база за сравнение. Можете ли да отгатнете колко часа работя аз седмично?

Добре, това е въпрос с уловка. И все пак, отговорът е (Барабани, моля!):

Поне 20 000. На седмица!

Как е възможно?

Лесно. Edelman Financial Services има 500 служители, всеки от които работи по 40 часа на седмица. Това са 20 000 часа продуктивност. Дори екипът ми да беше мързелив (а той не е), и да се трудеше по 20 часа, това пак са 10 000 часа всяка седмица – повече отколкото бихте могли да навъртите сами за цяла година.

Ето това е тайната на високата продуктивност. Нужно е само да наемете талантливи хора, да се уверите, че те разбират мисията ви, да им дадете нужните инструменти и да не им се пречкате.

Нищо повече.

Но не така стоят нещата в много организации. Често процесът по наемане не е в добри ръце, поради което компаниите не успяват да усетят ползите дори след като са наели много нови и талантливи кадри.

Причина за това обикновено са лидерите, които нямат опит в подбора на персонал. Жизненоважно е обаче да се научат, ако искат да изградят истински успешен бизнес.

Много предприемачи правят първите си стъпки съвсем сами. Когато отговорностите започнат да се натрупват, те наемат асистенти и, може би, бизнес партньор. Откриването на такива хора временно увеличава продуктивността. Скоро обаче основателят на компанията разбира, че пак е ударил тавана – затрупан е със задачи.

Положението е критично и в такива моменти много предприемачи опитват да решат проблема, увеличавайки числеността на персонала... още един мениджър или някой, който ще заеме сходна на тяхната собствена роля. И преди да се усетят, бизнесът вече разполага с три, четири или пет помощник-мениджъра.

А нещата никога не са били по-трагични.

Защо така? Ами, кой вдига телефоните, които вече звънят по-често? Когато хартията в копирната машина свърши, кой зарежда нова? Кой поръчва тази хартия? Кой поддържа компютрите? Кой преглежда пощата? Кой следи дали дейността отговаря на наредбите?

Виждате къде е проблемът – ако всички са бизнес лидери или мениджъри, няма кой да поеме другите важни задачи. Продуктивността страда. Хората ви стават раздразнителни. Започват да напускат. Животът е гаден.

Затова организационната схема на моята компания е коренно различна от тези на другите фирми в индустрията. Разбира се, имаме екипи, които се занимават с финансовото планиране – над 120, – като всеки разполага с асистент, а много от тях и със съдружници и административен персонал.

Но това е само началото на организационната ни схема. Имаме си и цяла система, която осигурява подкрепа на финансовите съветници и техните екипи – цялата необходима инфраструктура, за да могат те да правят това, за което са наети: да планират.

Наемаме и допълнителни таланти. Когато не успявахме да се справим с работния товар, не наехме още финансови съветници, а офис мениджър. След това мениджър, който да съблюдава работния процес. После мениджър „Човешки ресурси“. После IT мениджър. Вече имаме и експерти, които се занимават с портфолиата, с операциите, маркетинговата дейност, връзките с обществеността, със съоръженията и всичко дигитално. Над 350 души са отдадени на задачата да помагат на 120-те финансови съветника.

Това е принципът, който трябва да следвате, когато наемате служители.

Затова, когато ви питам дали работите достатъчно усърдно, не ви питам колко часа отделяте на фирмата си. Питам колко часа продуктивност печели тя.

Ако искате да повишите продуктивността, можете да работите +10 часа седмично, или пък да наемете нов служител. Препоръчвам последното. Следвайте този принцип и ще се радвате на невиждан успех.

Рик Еделман, основател и главен изпълнителен директор на Edelman Financial Services, за Inc.com

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ