Главният изпълнителен директор на Credit Suisse се оттегля

Главният изпълнителен директор на Credit Suisse се оттегля

Главният изпълнителен директор на Credit Suisse се оттегля

Главният изпълнителен директор на Credit Suisse Томас Готщайн обяви днес, че подава оставка след 2 години и половина на този пост, предадоха световните агенции. Причината за нея са „разочароващите” резултати – падащи приходи и нетна загуба през второто тримесечие, на швейцарския банков гигант, които са белег за продължаващите ѝ проблеми от последните години.  

Credit Suisse отчете нетна загуба от 1,6 млрд. швейцарски франка (около 1,7 млрд. долара) през второто тримесечие, спрямо печалба от 253 млн. франка година по-рано. Приходите се сринаха с 29% до 3,6 милиарда. От банката посочиха, че това е и резултат от разширяването на кредитните спредове е причинило загуба от почти четвърт милиард долара в нейния финансов портфейл с ливъридж.

От базираната в Цюрих финансова институция уточниха, че Улрих Кьорнер, ръководител на управлението на активи, когото Готщайн привлече в борда на директорите от конкурента UBS миналата година, ще поеме кормилото от понеделник, според АР.

Credit Suisse обяви, че „комбинацията от геополитическата ситуация след инвазията на Русия в Украйна и значителното затягане на паричната политика от страна на големите централни банки в отговор на опасенията за инфлацията продължават да водят до повишена нестабилност и нежелание на клиентите да рискуват досега тази година“ и обеща нов „стратегически преглед“, който освен всичко друго ще има за цел да намали разходите.

Готщайн, 23-годишен ветеран в банката, аргументира оставката с „лични и свързани със здравето съображения“. Според него настоящата пазарна среда „има неблагоприятно въздействие върху дейността на клиентите както в управлението на богатството, така и в инвестиционната банка“. Това са две от най-важните операции на банката. „Резултатите ни за второто тримесечие на 2022 г. са разочароващи, особено в инвестиционната банка, и също бяха повлияни от по-високи провизии за съдебни спорове и други коригиращи елементи“, призна Готщайн.

Credit Suisse се натъкна на редица проблеми през последните години, включително лоши залози на хедж фондове и шпионски скандал, включващ UBS. Освен това швейцарски съд глоби банката с повече от 2 млн. долара миналия месец за това, че не е предотвратила прането на пари, свързано с българска престъпна група преди повече от 15 години.

Съобщението е кулминацията на месеци на натиск върху Готщайн по време на бурен двугодишен мандат, характеризиращ се с провалени акции и ядосани инвеститори, някои от които призоваха той да бъде сменен.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ