Интегратори и сегментатори - два стила на баланс между професионалния и личния живот

Интегратори и сегментатори - два стила на баланс между професионалния и личния живот

Интегратори и сегментатори - два стила на баланс между професионалния и личния живот

Според всички налични инструменти на Search Engine Optimisation (оптимизация за търсачки /SEO/, балансът между професионалния и личния живот е проблем за твърде много хора в момента. Например в САЩ хората въвеждат фразата за баланса в търсачките повече от 22 хиляди пъти месечно, в Индия 9900, в Австралия 3600, а в Германия - 18,1 хиляди пъти. Това е толкова гореща тема, че около 450 нови статии за баланса между професионалния и личния живот се публикуват онлайн всеки месец.

Главното, целият фокус на тази тема е върху това индивидът да намери перфектния баланс. Далновидните мениджъри, които практически търсят начини да подкрепят този стремеж у хората, в повечето случаи са принудени да решават проблема сами. Нека поправим това. Докато приключите с четенето на тази статия, ще разберете двата основни подхода към баланса между професионалния и личния живот, как те влияят на нуждите на различните членове на екипа и как да се адаптирате към двата стила, без да губите ума си.

Как да определите дали членовете на вашия екип са интегратори или сегментатори?

На високо професионално ниво хората се опитват да постигнат баланс чрез стриктно разделяне на деня на отделни части (сегментатори  - на работа и личен живот) или чрез превключване между работа и лични дейности през деня (интегратори). Ако погледнем проблема отблизо, интеграцията и сегментирането представляват повече непосредствено цяло и единство, без значителна разлика, отколкото двоичен избор. Но повечето хора обикновено са склонни да гравитират само към една опция.

Интегратори на работата и личния живот

 • Плавно преминаване от работа към личен живот и обратно
 • Нямат нищо против да отговарят на имейли и чатове след работно време (в рамките на разумното, разбира се), защото някои са предпочели да отидат на тренировка в средата на деня
 • Те обичат да „говорят за бизнес“ извън работата и обичат да чатят за личния си живот с колеги

Сегментатори на работа и личен живот

 • Определете ясно границите на работното време - те приключват работата моментално след края на работния ден
 • Те предпочитат обсъждането на лични въпроси в извънработно време
 • Не са привърженици на концепцията „вземете детето с вас на работа“ и дори не държат снимки на семейството си в офиса и на бюрото.
 • Докато изучавате екипа, ще откриете, че е доста лесно да определите кой какъв подход използва. И един професионален съвет -  ако се съмнявате, просто попитайте.

Какво искат интеграторите от шефа си?

 • Гъвкавост и доверие. За интеграторите балансът означава да можете да изскочите в средата на деня за среща или да си тръгнете рано, за да вземете децата. Но трябва да им се доверите, че вечерта те ще намерят време да поработят и ще бъдат на линия, ако поискате да се свържете с тях по някакъв въпрос.
 • Екипни събития. Интеграторите жадуват за лични връзки и приятелство с колегите, така че се наслаждават на възможността да се забавляват като част от даден екип. Те ще ви помогнат да планирате подобно мероприятие, ако отделите време и бюджет.
 • Индикатори за успех. Наблюдението дали се спазва броя на отработените часове не доказва отдадеността или усърдието на служителя в работата. Това е в двойна степен вярно за интеграторите, които съчетават работни и лични задачи през целия ден. Те се нуждаят от ясни, измерими цели, спрямо които се измерва ефективността.

Какво искат сегментаторите от шефа си?

 • Стабилност. Ключов фактор в работата на сегментаторите е стабилният график. Предпочитат да ходят на фитнес, на зъболекар и да вършат семейна работа извън работно време. Ако постоянно променят работния си график, след известно време ще започнат да изпитват стрес.
 • Зачитане на границите. Без значение за какъв работен график сте се договорили, за тях е важно да го спазвате. Моля, без уговорки в 17:00, ако работният ден приключва в 16:30. Ако изпратите имейл или чат съобщение след работно време, не забравяйте да ги уведомите, че може да отговорят на следващия ден, освен ако случаят не е извънредно спешен.
 • Възможност за изказване. Сегментаторите не обсъждат работните проблеми със семейството или приятелите. Те искат да знаят, че ако има проблем, могат да се обърнат към ръководителя си и ще бъдат изслушани.

Според вътрешно проучване на компанията Google, сегментаторите обикновено са по-успешни от интеграторите. Много хора, които се държат и действат като интегратори, всъщност дълбоко в себе си са сегментатори. Те просто не разбират как да се освободят от манталитета „да бъдат винаги на линия“. Ако видите, че в екипа ви има такива хора, предложете им да блокират известията на телефона си след края на работния ден или напълно да премахнат работните приложения.

5 начина за комбиниране на двата стила

Преди да се заемете с определяне на тактиките за управление, отделете малко време и помислете в коя точка на спектъра се намирате вие. Малко самоанализ ще ви помогне да разберете кои тактики ще имат най-голямо влияние върху вашия екип.

 1. Оценявайте работата въз основа на резултатите. Глупаво е да се съди за приноса на човек въз основа на отработените часове, но много мениджъри попадат в този капан, без дори да го осъзнават. Вместо това задайте ясни цели и показатели за успех за всеки член на екипа. Ако постигнат целите си, няма значение по кое време на деня е свършена работата.
 2. Установете основни работни часове. Напълно нормално е да изисквате всички членове на екипа да работят в определени часове от деня. Това улеснява планирането на срещи и други видове на съвместна работа (обикновено от 10:00 до 15:00), но бъдете гъвкави извън тези часове. Дайте на сегментаторите ясен график и дайте на интеграторите необходимото пространство за маневриране. Бонус: Това дава възможност на всеки да пътува до работа в ненатоварено време на деня.
 3. Насърчавайте обратната връзка и размисъл. Провеждането на редовни ретроспективни обзори е чудесен начин за обсъждане на работния процес от различни ъгли, повдигане на проблеми и намиране на решения. Бъдете отворени за получаване на обратна връзка от подчинените на индивидуална основа или в по-лична обстановка, като срещи очи в очи.
 4. Бъдете отбор. Отделете време да си почивате, да се възстановявате и да постигнете по-добро опознаване на един с друг. Тази комбинация от работа и свободно време е най-подходяща за интеграторите. И ако подобни събития се провеждат в работно време, това ще даде шанс за развлечение и на сегментаторите, които обикновено избягват корпоративни партита или дните за „приятели и семейство“.
 5. Използвайте вашите инструменти. Когато е възможно, изберете инструменти, които позволяват на екипа самостоятелно да се настройва. Така че както интеграторите, така и сегментаторите да задават свои собствени граници. Помислете дали е задължително членовете на екипа да инсталират работни приложения на телефоните си. Интеграторите обичат удобството на приложението Slack, докато тренират, но сегментаторите ще оценят възможността да се откажат от него.

Източник: Atlassian

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ