Наука и Здраве

Разработват ваксина срещу акне

Разработват ваксина срещу акне

Френската фармацевтична компания Sanofi започва работа по създаването на ваксина срещу акне, съобщава New Scientist. Ръководството на компанията е сключило договор за разработването на препарата с Калифорнийския университет в Сан Диего, където екип от учени е открил ценно и подходящо за масово приложение решение на проблема.

Както е известно, акнето се появява в резултат на запушване на мастните жлези, което създава подходяща среда за разможаване на бактерията Propionibacterium acnes. Това способства развиване на възпалителни процеси в мастните жлези. В отговор, имунната система атакува и унищожава бактериите, което обаче причинява гнойни мехурчета.

Група специалисти от Калифорнийския университет под ръководството на Чун Мин Хуанг открила, че Propionibacterium acnes поразява мастните жлези благодарение на протеин под името CAMP. Чрез опити с лабораторни мишки, учените са успели да изолират антитела, които се свързват с белтъка и по този начин лишават микроорганизмите от способността им да унищожават здравите клетки на мастните жлези. Именно този механизъм на неутрализиране на Propionibacterium acnes ще се използва за създаването на ваксина против акне.

 

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 24 март. Имен ден празнуват Зарко, Захари, Захарина, Хари
Ще има ли великденски добавки за пенсионерите става ясно на 28 март
Прогноза: Лихвите по ипотеките ще растат през 2023 г., цените на имотите ще се успокоят
Инвеститор прогнозира спад с 50% на S&P 500 и болезнена рецесия в САЩ при спукване на „супербалон“
"Ел Би Булгарикум" и японската "Мейджи" създават съвместен научен център за млечни продукти
Клиенти обвиняват JPMorgan в продажба на ценности за 10 млн. долара
Киев: Руският щурм срещу Бахмут губи сила, скоро ще започне контраофанзива
По-убедителни и харизматични в две стъпки