Ароматите са 10 вида, изчислиха математици

Ароматите са 10 вида, изчислиха математици

Ароматите са 10 вида, изчислиха математици

Американски математици предложиха нова класификация на ароматите, според която те се делят на десет основни типа, съобщава BBC News

Според изследването публикувано в сп. PLoS ONE миризмите се делят на: благоуханни (fragrant), дървесни, фруктови ( като в тях не влизат цитрусовите), химически, ментови, сладки, аромати наподобяващи прясно приготвени пуканки, лимонови, пиперливи и такива на гниене.

 Като база за новата класификация, учените са използвали стандартният семантичен "Атлас на ароматите", в които различни вещества са представени с различни описания. Той се използва и в парфюмерийната промишленост и неведнъж е бил предмет на изследване. Новото в работата на американските математици е, че са приложили към съществуващите данни математически анализ, който позволява оптимално да се разграничат отделните категории.

Според авторите на класификацията, описанията в предложените от тях категории могат да се използват за класификация на арома молекулите и програмирането на ухания по химически формули.

 Възприятието на миризми е сложен процес. Неотдавна учени установиха, че различни сложни смеси на практика могат да ухаят напълно еднакво, независимо, че се състоят от съвършено различни вещества..

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ