Наука и Здраве

Експериментално лекарство срещу ебола излекува маймуни

Експериментално лекарство срещу ебола излекува маймуни

Експериментално лекарство срещу ебола излекува маймуни

Канадски изследователи съобщиха, че експериментална ваксина ZMapp срещу ебола е дала положителни резултати при изпитания върху маймуни, предаде Би Би Си.

Лекарството е излекувало всичките 18 животни, заразени със смъртоносния вирус, участвали в експеримент в Канада, посочва АП, цитирана от БТА. Това дава надежди за разработване на лечение срещу заболяването. Маймуните са приемали лекарството 3 до 5 дни след като били заразени с вируса. Тогава повечето от тях показали симптоми на болестта. Това е с няколко дни по-късно, отколкото при тестването на всяко друго експериментално лекарство срещу ебола.

ZMapp напълно е защитило и 6 други маймуни, които приемали малко по-различна негова версия 3 дни след инфекцията в рамките на пилотен тест.

Въпросните две изследвания са първите тестове с маймуни, приели медикамента. "Подобрението бе отвъд най-смелите ни очаквания", коментира ръководителят на наблюденията Гари Кобингър от Канадската агенция за обществено здравеопазване в Уинипег. Не е ясно обаче какъв ще е ефектът от лекарството върху хората, на които са нужни 21 дни, за да покажат симптоми на болестта. Освен това те не се заразяват по същия начин, като маймуните в лабораторна среда.

Според редица експерти е много окуражаващо, че животните са се възстановили, след като били лекувани, макар че заболяването им било в напреднал стадий. Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".

На 12 юли Либерия получи големи количества от същото лекарство от американска фармацевтична компания. Новината бе известена, след като експерти по медицинска етика се срещнаха в Женева, за да обсъдят и изследват употребата на подобни нови медикаменти за борба с вируса, покосил Западна Африка. Либерийското правителство заяви, че е наясно, че поема риск с приемането на тестовото вещество. Министърът по информационните въпроси на Либерия Луис Браун обаче посочи, че „алтернативата, ако не го изпробваме, е смърт. Сигурна смърт“.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ