ЕС ограничава употребата на канела?

ЕС ограничава употребата на канела?

В най-скоро време Европейският съюз може да приеме норма, ограничаваща количеството канела на килограм тесто, става ясно от публикация във вестник The Telegraph, цитирана от „Фокус“.

Вероятната забрана ще има за цел реализиране на европейско изискване, ограничаващо количествата кумарин - естествено токсично химическо вещество, най-често използвано при приготвянето на касия (евтин заместител на канелата).

Във високи дози касията може да предизвика главоболие, поражения върху черния дроб, хепатит. При опити с мишки веществото е предизвикало рак.

Канелата се използва най-вече в сладкарството, като се добавя към десерти, сладки питиета, конфитюри и сладка, но също така в малки количества може да се използва и за подправяне на агнешко и птиче месо. Фармацевтични изследвания доказват, че канелата притежава общоукрепващо имунната система свойство, помага за понижаване на кръвната захар, за което се препоръчва на хора, страдащи от диабет, възбужда апетита, спомага за храносмилането и има тонизиращо действие.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ