Какаото е полезно за паметта

Какаото е полезно за паметта

Какаото е полезно за паметта

Чаша какао на ден подсилва здравето на мозъка. Това показва проучване на медицинската школа към университета „Харвард”, цитирано от Би Би Си.

Изследване на 60 пациента на средна възраст 73 години в ранна фаза на деменция е открило, че две чаши какао дневно подобряват притока на кръв към мозъка. След като са приемали топлата напитка редовно, наблюдаваните в изследването възрастни хора са отчели по-добри нива на запаметяване при когнитивни тестове и подобрение на кръвообращението към мозъка.

Експерти твърдят, че за да бъде направено заключението, че какаото при всички случаи е полезно за мозъка, са нужни още изследвания. Въпреки това по-ранни анализи свързаха напитката със здравето на кръвоносната система. Полезният й ефект според изследователите се дължи на какаовия флаванол, който може да се превърне във важна част от здравословната диета на хората.

На част от участниците са били давани чаши какао, богато на флаванол, а на друга - какао, обеднено откъм тази съставка. И при двете групи са отчетени резултати с подобряване на паметта.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ