Лазер праща инжекциите в историята

Лазер праща инжекциите в историята

Лазер праща инжекциите в историята

Нова технология за ваксиниране чрез използване на лазер може да изпрати в историята инжекциите и адювантите – вещества, които усилват инициирания от ваксината имунен отговор.

Учени от Центъра по имунология към Френския национален институт за здравеопазване и медицински изследвания прибегнали до лазерна технология, за да може мишки да бъдат ваксинирани срещу меланома. Същата технология е използвана в естетичната хирургия и дерматологията, за да се заличат белези и татуировки.

"Понастоящем ваксината се инжектира с игла, която пробожда кожата и "освобождава" инжекционния разтвор в хиподермата или даден мускул - заяви ръководителят на изследването Бернар Малисен. - Получава се нещо като късо съединение между дермата и нейната плътна мрежа от дендритни клетки. Те са изключително ефикасни "часовои" на имунната система."

Следователно целта на учените не бе да намерят решение на проблема, свързан с фобията към инжекциите, а да се опитат да използват тези клетки, за да се усили имунният отговор. Тази роля обикновено изпълняват адювантите. Затова учените прибегнали до лазер, който позволява генериране на микропори във външния слой на епидермиса, съобщава БТА.

Остава инжекционният разтвор да бъде приложен във взета за мишена от лазера зона, за да се инициира имунният отговор. Стратегията позволи да бъдат замесени прословутите дендритни клетки, които се оказаха много ефикасни.

"Ваксината бе ефикасна въпреки липсата на адюванти, които усилват имунния отговор", отбеляза Малисен.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ