Мъртво море е пресъхвало, откриха учени

Мъртво море е пресъхвало, откриха учени

Мъртво море е пресъхвало, откриха учени

Утаечни слоеве, добити от Мъртво море, разкриват че преди 120 хиляди години водоемът е изчезнал, а след време пак се е възстановил, съобщи BBC.

Това е важно откритие, смятат учени, защото показва каква суша може да настъпи в Близкия изток по време на топлите фази на Земята. В днешно време вливащите се в езерото води се използват от много популации, живеещи наоколо.

„Причината Мъртво море да намалява, буквално е заради това, че всичката свежа вода, вливаща се в него, се взима от страните наоколо”, заявява геохимикът Стив Голдщайн от Колумбийския университет.

„Но сега знаем, че в предишен топъл период, водата, която хората използват днес и на която разчитат, е изчезнала от само себе си. Това са важни сигнали за днешните хора, като глобалните климатични модели предсказват, че този район ще пресъхне напълно за вбъдеще”, добавя Голдщайн.

Мъртво море се намира в Близкия Изток, а в него се влива река Йордан. Граничи с Израел, Западния бряг (на р. Йордан) и Йордания.

Разположено е на 420 метра под морското равнище и има площ от около 1020 квадратни километра. Съдържанието на сол във водата достига до 330 промила (за сравнение солеността на Черно море е около 17 промила). Мъртво море е дълго около 76 километра и е широко 18 километра, като най-дълбоката точка е на 400 метра.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ