СЗО: Обработеното месо е канцерогенно

СЗО: Обработеното месо е канцерогенно

СЗО: Обработеното месо е канцерогенно

Световната здравна организация предупреди, че консумацията на обработено месо – например бекон, салам и шунка – води до рак, съобщава CNN.

Международната агенция за изследване на рака към СЗО класифицира обработеното месо като „канцерогенно за хората“ на база доказателства от стотици проучвания.

Докладът гласи, че консумацията на дори 50 грама обработено месо дневно може да увеличи риска от рак на дебелото черво с 18%. Авторите обаче подчертават, че рискът изначално е много малък.

"Обработено" се нарича месото, преминало процедури за удължаване трайността или промяна на вкуса – като опушване, осоляване или добавяне на консерванти. Топлинната обработка на високи температури също може да създаде канцерогенни химикали в храната.

Повечето обработени меса съдържат свинско или говеждо, а понякога и пилешко. СЗО поставя този вид продукти в една категория с пушенето и азбеста заради връзката им с рака, но подчертава, че това не значи, че те са еднакво опасни.

Необработеното червено месо – пържоли, агнешки бутчета – пък попада в категорията на „вероятно канцерогенните“ продукти.

От СЗО казват, че откритието е важно за общественото здраве, тъй като обработеното месо се консумира масово. Червените меса обаче все пак имат „хранителна стойност“.

„Резултатите са важни, тъй като позволяват на правителствата и международните регулаторни агенции в оценката на риска, поддържането баланса между опасностите и ползите от консумацията на червено и обработено месо и осигуряването на възможно най-добрите препоръки за хранене“, казва Кристофър Уайлд, ръководител на Международната агенция за изследване на рака.

Според данни на организацията, около 34 000 от смъртните случаи годишно в следствие на рак могат да бъдат приписани на диетите, богати на обработено месо.

Месопроизводители разкритикуваха доклада като субективен и подвеждащ.

„Данните са манипулирани с цел достигане до конкретен извод“, смята Бетси Буурен, вицепрезидент по научните въпроси към North American Meat Institute

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ