Тестват „универсална” противоракова ваксина

Тестват „универсална” противоракова ваксина

Тестват „универсална” противоракова ваксина

Планиран е клиничен опит на „универсална" противоракова ваксина, съобщи сп. „Сианс е авнир".Регионалният университетски болничен център в Безансон, Франция, оповести, че през юни ще изпробва върху пациенти нова терапевтична противоракова ваксина, създадена от проф. Оливие Адотеви и проф. Кристоф Борг. Тя ще бъде тествана за около 3-годишен период върху 54 пациенти, засегнати от белодробен рак.

Ако резултатите от тестовете са удовлетворителни, ваксината вероятно ще намери приложение далеч извън рамките на лечението на белодробен рак. „Универсалността" й ще позволи да бъде използвана и в борбата срещу други видове рак.

 „UCPVax е смятана за универсална, защото взема за мишена ензима теломераза, който прави раковите клетки безсмъртни и се среща при повечето видове рак", поясниха проф. Адотеви и проф. Борг, цитиран от БТА. Разработената от тях терапевтична ваксина активира лимфоцитите T CD34 - имунни клетки, които са ефикасни в борбата с тумора.

„Тази ваксина стимулира имунната система на пациента в борбата й с тумора", увери проф. Виржини Вестел от центъра в Безансон. "Става въпрос за ваксина, която позволява да се опознае по-добре имунната система на пациента и да се подобри ефикасността на съществуващи терапии", отбеляза проф. Борг.

Противораковите терапевтични ваксини се ползват при имунотерапия - терапевтичен метод, който се изразява в това да се стимулира имунната защита на раково болни, за да се бори по-ефикасно с тумора и евентуалните му метастази. Имунотерапията днес е сред най-обещаващите методи за борба с рака.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ