Наука и Здраве

Учени: Дърветата плачат, когато са жадни

Учени: Дърветата плачат, когато са жадни

Учени са направили първия в историята запис на дърво, плачещо за вода. Точно както хората издават специфични звуци, когато отчаяно се опитват да си поемат въздух, дърветата правят свръхзвукови пукащи шумове, когато дърпат от почвата влага в опит да се спасят от изсъхване.

Тези звуци са сто пъти по-бързи, отколкото човешкото ухо може да улови, но екип, ръководен от френския физик Филип Мармотан от университета в Гренобъл, успя да забави процеса достатъчно, за да може да бъде чут. Уникалното постижение е направено по време на скорошен лабораторен експеримент, пише в. „Дейли мейл”.

Учените използвали парчета борова дървесина, обмита с хидрогел, за да пресъздадат условията на живот на живо дърво. Гелът бил изложен на изкуствено суха среда и учените успели да запишат нечуваните досега звуци на жадното дърво, които напомняли пукане на балончета.

Те се получават, когато въздушните мехурчета в дървесината започват да се издигат и да изчезват. Този процес се нарича кавитация.

Когато листата на дървото събират въглероден двуокис, те отварят порите си и така по-лесно губят вода. За да се спасят от тази загуба, дърветата изсмукват течности от земята с корените си. Усилието на свой ред образува гореспоменатите въздушни мехурчета.

„Можем да проследим образуването на мехурчетата. Това, което открихме, е, че повечето от звуците, които издават дърветата, са свързани именно с тях”, обясни Мармотан.

Сега учените усилено се стараят да създадат оборудване, което да им позволи да слушат тези уникални звуци, издавани от природата. То може да се окаже изключително нужно за изясняване на състоянието на дърветата и горите, особено в критичните случаи, когато въздушните мехурчета блокират водната циркулация в дървесината и могат да убият растението подобно на блокирана артерия в човешкия организъм.

За съжаление, записите на жадното дърво засега не са достъпни за широката публика.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ