Хибридна апаратура ще измести ехографа до няколко години

Хибридна апаратура ще измести ехографа до няколко години

Високопрецизни апарати, комбиниращи прилагани поотделно в момента методи за образна диагностика постепенно ще изместят в следващите години традиционните сега устройства за преглед на вътрешни органи като ехографа например. Това прогнозира проф. д-р Ирена Костадинова, дмн и национален консултант по нуклеарна медицина, по време на шестата годишна среща на медиите и Siemens България. Съгласно проучване на Европейската здравна комисия, през 2008 г. хибридните диагностични методи са били около 8% от всички прилагани образни методи в Европа, а към 2025 г. се очаква те да надхвърлят 40%.

Всеки от хибридните медицински уреди от ново поколение се състои от няколко апарата, които са обединени в едно и функционират като един, с общо управление, поясни проф. Костадинаво. От този клас са т.нар. SPECT-CT, PET-CT и PET-MR апарати – последна дума на технологията, която излезе на пазара миналата година. „Тези апарати предоставят обединена информация (образи), които са с по-голяма точност и информативност и съответно подпомагат лекарите при поставяне на точна диагноза. Благодарение на хибридните апарати, днес виждаме образи, за които само съм мечтала като студентка.“ , добави проф. Костадинова.

Предимствата на апаратите от това поколение са, че позволяват в много по-ранен стадий да се постави по-прецизна диагноза при онкологични, кардио и съдови заболявания, а оттам и да се назначи значително по-правилно и ефективно лечение, посочи още тя.

Добрите медицински стандарти изискват на всеки 250 хил. души да има по един SPECT-CT апарат за диагностика, и по един PET-CT на всеки 500 хил. души. България все още е далече от тези стандарти, но добрата новина е, че все пак има представители на високия клас апаратура и у нас. В момента здравната ни система разполага с едва 7 хибридни апарата – 4 SPECT-CT апарата в София и 3 PET-CT апарата - един във Варна и два в София при необходими за населението ни около 28 SPECT-CT апарата и около 14 PET-CT апарата. Предстои скоро да бъдат инсталирати още 3 хибридни апарата - в София, Плевен и в частна болница в Панагюрище.

„Съотношението към момента е такова, че на практика в България разполагаме с един хибриден апарат на 3,5 млн. души. Листата на чакащите за изследвания е запълнена два-три месеца напред, като всеки ден на практика на „опашка” за преглед с хибриден апарат са повече от 300 души.“, сподели проф. Костадинова. Изследванията с PET-CT апарат струват около 2000 лв. и се покриват от здравната каса.

„Проблемът с недостига на високопрецизна апаратура от ново поколение е една много болна тема, не само за нас като лидер в сферата на медицинските технологии, но и за цялото развите на нуклеарната медицина в България.”, коментира и -р Тодор Воденичаров, ръководител направление Здравеопазване на Siemens България, Сърбия и Черна гора. Приносът на Siemens за развитието на тези технологии датира още от 1960 година. Тогава е създадена първата anger камера за визуализиране на функциите на органите, припомни той. След нея следват първият PET скенер, PET/CT скенер, първият интегриран SPECT/CT апарат, първата xSPECT система. „В момента у нас се борим не само с недостатъчната наличност на този вид апаратура, но и с все по-малко оставащите в България лекари и специалисти, които могат да работят с нея. Към днешна дата те са не повече от 50 души.“, сподели още д-р Тодор Воденичаров.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ