8 научно доказани причини, че животът е по-щедър към красивите

8 научно доказани причини, че животът е по-щедър към красивите

8 научно доказани причини, че животът е по-щедър към красивите

Обратно на популярните разбирания, красотата не е субективна преценка. Мъжете и жените често се съгласяват едни с друг кой е физически привлекателен. Правят го дори в различни култури.

Business Insider посвещава материал на темата, който обобщава изводите на различни научни изследвания.

Какво прави човека приятен за окото? Високите скули, плътните устни, големите очи и малката брадичка - те се асоциират с красотата сред жените. Здравата челюст и широката брадичка пък са белези за красота сред мъжете. Гладката кожа, лъскавата коса и симетрията в чертите на лицето са показатели за красота и при двата пола.

Множество изследвания вземат предвид аспектите на здравето, добрите гени, интелигентността и успеха, за да докажат, че справедливо или не, животът награждава красивите и това е неслучайната дълговековна причина всички в човечеството да търсят красив партньор за децата си. Има поне 8 научно доказани причини, които сочат, че животът за хубавите хора е по-лек. Те са следните:

1. Красивите са възприемани като по-здрави. Лицевата симетрия, разглеждана като най-важен показател за красотата, може да бъде приемана като знак за здраве, дори да не се отнася към реалното здравословно състояние на човека, според австралийско изследване.

2. Те действително са по-здрави. Същото изследване твърди, че има доказателства, че хората с по-лоша симетрия на лицето са по-податливи на заплахата от болести, паразити и други здравни проблеми. Особено 17-годишните. Научната теория е, че определени черти на лицето са свързани със смущения на хромозомите.

3. Красивите по-лесно намират партньор. Мъжете търсят привлекателни жени, защото добрият външен вид е сигнал за младост, здраве и репродуктивни възможности.

4.Те могат да бъдат и по-интелигентни. Изследователи в Университета на Мексико твърдят, че интелигентността има отношение към симетрията на тялото.

5. По-убедителни са, защото могат да използват сексуалното си излъчване, за да управляват вниманието, което получават. Често красотата ги прави по-социални и уменията им да се вписват в среда, да преговарят с висшестоящи и да общуват, са по-усъвършенствани. Изследването от Мексико посочва също, че те са и по-добри оратори, защото са по-уверени в себе си и по-често печелят внимание от самосебе си.

6. Компаниите с добре изглеждащи директори имат по-високи приходи, посочва проучване сред близо 300 холандски рекламни агенции. Според него фирмите с по-атрактивни служители имат конкурентно предимство, което идва от взаимодействието с клиентите.

7. Красивите хора имат предимство и в политиката, според изследване, направено във Финландия. То твърди още, че по-добрият индивидуален външен вид се свързва с възможно повишение на гласовете за парламентарния кандидат с до 20%. Възприятието за компетентност и доверието, което вдъхва кандидат-политикът, се оказват по-малко влиятелни фактори.

8. Красивите са възприемани като по-харесвани и достойни за доверие. Обикновено те получават по-добро отношение от останалите. Изследване на университета „Харвард” пък показва, че гримът на жените ги прави по-привлекателни, което увеличава вярата в компетентността им сред заобикалящите ги хора и им печели повече доверие в тяхна полза.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ