NASA предава на живо кацането на марсохода "Curiosity"

NASA предава на живо кацането на марсохода Curiosity

NASA предава на живо кацането на марсохода "Curiosity"

Достигането на марсохода „Curiosity” (б.р. Любопитство) до крайната му цел – Червената планета, което се очаква да стане до часове, може да се окаже най-впечатляващия и мащабен проект на NASA от кацането на Аполо 11 на Луната. Самоходната, роботизирана изследователска лаборатория бе изстреляна преди осем месеца

Транспортирящият кораб, който трябва да достави „Curiosity” вероятно ще кацне на Марс късно тази вечер и първите часове след полунощ, съобщи на сайта си американската космическа агенция.

NASA ще започне да предава на живо заходът и маневрите по кацане към 20:30 ч. местно време тази вечер на сайта си в секцията NASA TV като ще осигури и Ustream покритие.

Доставянето на "Curiosity" на Марс и евентуалната последваща работа с него е изключително важна и в същото време много рискована операция на стойност над 2,5 млрд. долара. Самоходната лаборатория представлява шестколесен всъдеход, който се захранва с ядрена енергия.

Ако кацането бъде извършено успешно марсоходът ще се заеме с важни изследователски мисии, които ще продължат около 2 земни години. Сред тях е и задачата да изследва кратера Гейл, за когото се предполага, че е възникнал от метеоритен удар преди 3 милиарда години. В центъра на кратера с радиус 155 км се издига необикновена планина с височина към 4800 метра, образувана вероятно от седименти и действието на ветрове. Освен това "Curiosity" трябва да установи със сигурност и друга хипотеза - че в подножието на планината някога е текла река. Ако това бъде потвърдено, би означавало, че шансовете за откриване на следи от живот на Червената планета нарастват многократно.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ