Нов кабинет в Гърция, Папандреу ще подаде оставка

Нов кабинет в Гърция, Папандреу ще подаде оставка

Нов кабинет в Гърция, Папандреу ще подаде оставка

В Гърция ще бъде съставено ново коалиционно правителство с друг премиер. След като бъде формиран новият кабинет, министър-председателят Георгиос Папандреу ще подаде оставка. Това се споразумяха след преговори, приключили късно снощи, двете управляващи политически партии в страната – ПАСОК и Нова демокрация, съобщи „Ройтерс”.

Днес лидерът на консервативната опозиция Андонис Самарас и премиерът социалист Папандреу ще разговарят отново, за да се договорят за това кои ще бъдат новите министри и да определят бъдещия премиер. Самарис бе представил като предварително условие за формирането на нов кабинет избирането на нов премиер. 

Временното коалиционно правителство в Гърция трябва дабъде съставено до седмица. То ще бъде натоварено със задачата да приложи европейския антикризисен план преди провеждането на предсрочни избори, които предстоят на 19 февруари. Част от наблюдателите в Гърция очакват, че следващият гръцки премиер ще бъде бившият вицепрезидент на Европейската централна банка Лукас Пападимос.

Европейският съюз даде не Гърция 24 часа, в рамките на които страната трябва да обясни как ще бъде съставен новият кабинет, за да може да бъде приложен спасителният план за 130 млрд. евро. Европейските лидери настояват за правителство на единството, което да убеди света, че Гърция е стабилна след тревогите за еврозоната от миналата седмица, когато Папандреу обяви, че ще свика референдум за спасителния фонд и по-късно, заради международния натиск, се отказа.

Социологически проучвания показаха, че повечето гърци подкрепят създаването на ново коалиционно правителство, което да изведе страната от дълговата криза. 52% от участниците в изследване в Гърция се обявяват „за” единно правителство, предаде АФП. 36 на сто подкрепят провеждането на предсрочни избори през февруари.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ