Бащите с право на двумесечен отпуск за гледане на дете от август

Бащите с право на двумесечен отпуск за гледане на дете от август

Бащите с право на двумесечен отпуск за гледане на дете от август

От 1 август бащите ще имат право на 2 месеца платен отпуск, ако имат дете, ненавършило 8 години. Това предвиждат промени в Кодекса на труда, внесени в Народното събрание от Министерския съвет. Те ще бъдат подложени на гласуване най-напред в ресорната комисия и след това в пленарната зала, а крайният срок за приемането им е най-късно до края на юли.

Предложенията вече бяха подложени на обществено обсъждане и получиха одобрение от работодателските организации. Новите текстове предвиждат двумесечният отпуск за отглеждане на дете да се ползва наведнъж или на части. Регламентирано е, че правото на дългия платен отпуск ще може да се ползва само ако бащата не е ползвали отпуск, прехвърлен му от майката.

Обезщетението ще се изплаща от Държавното обществено осигуряване и ще е равно на получаваното от майките през втората година на детето - 710 лв. Единственото условие за получаване на обезщетението е мъжът да има 12 месеца осигурителен стаж.  Предложенията са съобразени с европейска директива от 2019 г., която регулира равновесието между професионалния и личния живот на родителите. Според сега действащото законодателство бащата има право единствено на 15 дни платен отпуск от датата на изписване на детето от болницата. Към момента правната уредба не осигурява индивидуално право на бащата (осиновителя) на отпуск за отглеждане на дете с гарантирано право на възнаграждение или обезщетение.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ