Близо 500 хил. напускат София за празниците

Близо 500 хил. напускат София за празниците

Близо 500 хил. напускат София за празниците

Около 500 000 души се очакв да напуснат София за почти едноседмичните празнични дни, които започват от днес. Трафикът на изходите на столицата се засили още снощи, очаква се и днес движението да бъде интентизво, особено по основните пътни артерии на страната.

По две ленти за движение са въведени временно за облекчаване на трафика в две от най-натоварените точки по националните пътища днес: в посока София – Пловдив при виадуктите на 67-ми километър от АМ „Тракия“ и при „Бебреш“ – 30-ти км от АМ „Хемус“ в посока София – Варна, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ). Организацията на движението ще е в сила до края на празничните дни и е следната

67-ми километър от АМ „Тракия“

От. 10.00 ч. до 19.00 ч. днес тежкотоварните превозни средства над 12 тона, пътуващи от София към Пловдив,   няма да минават по виадукта, а ще бъдат пренасочвани по маршрута: АМ „Тракия“ - път I-8 от пътен възел „Мухово“ през Мирово, Костенец, Белово и Пазарджик.

От 11:00 ч. на 5 май при 67-ми км от АМ „Тракия“ ще бъде възстановена организацията на движението, която е в сила от стартирането на ремонта на съоръжението през миналата година. Ще има по една лента за движение в посока София – Пловдив и Пловдив – София, както е в момента.
При необходимост движението на превозните средства ще бъде пренасочвано по осигурения кратък обход на виадукта – от пътен възел „Церово“ по път III-8402 - село Церово – временна пътна връзка към АМ „Тракия“. Приблизителната дължина на този обходен път е около 5 км.

Движението на тежкотоварните превозни средства при 67-ми километър в посока от Бургас към София е ограничено се пренасочва по следния маршрут: гр. Пловдив при пътен възел „Север“ при км 126+200 по път II-64 - околовръстен път на Карлово - път I-6 към София. 30-ти км от АМ „Хемус“, виадукт „Бебреш“.

До 11 ч. на 5 май, ще има две ленти за движение в посока София – Варна при „Бебреш“ от автомагистрала „Хемус“ и една в посока от Варна към София.

От 11 ч. на 5 май до 13 ч. на 7 май ще има две ленти за движение в посока Варна – София и една в посока София - Варна.

Освен по АМ „Хемус“ пътуващите към и от Враца, Монтана и Видин могат да ползват и път II-16 Мездра - Ботевград - Ребърково - Елисейна - Своге – София, както и път II-81 София – „Петрохан“ - Берковица - Благово - Монтана - Лом. Друго алтернативно направление е подбалканският път І-6 София – Пирдоп – Карлово – Бургас.

През почивните дни се очаква интензивно движение и по път I-1 (Е-79) София - Кулата. Последният участък в посока Кулата от Сандански е затворен и пренасочен през Петрич заради строителството на част от магистрала "Струма". Отклонението започва малко след Сандански. За улеснение на трафика и повишаване на безопасността ще има полицейски патрули на конфликтните участъци, за да се ограничат неправилните маневри и изпреварванията, застрашаващи живота и здравето на пътуващите.

На 30 април - от 18 ч. до 21 ч., и на 6 май – от 14 ч. до 20 ч., се ограничава движението на тежкотоварните превозни средства над 12 тона по 6 направления от републиканската пътна мрежа. Това са:
• път I-1 -с. Ребърково -Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково - Своге - София;
• път I-1 - етапна връзка на лот 1 на АМ „Струма” при п.в. Дупница север - ГКПП „Кулата”;
• път I-5 - Русе - Велико Търново;
• път I-8 – Пловдив - Харманли;
• път I-9 - Варна - Бургас;
• път II-99 - Бургас - Царево.
Ограничението не важи за МПС, превозващи бързоразвалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим, живи животни и опасни товари (ADR).
Агенция „Пътна инфраструктура“ препоръчва на шофьорите да карат внимателно, със скорост, съобразена с метеорологичните условия, и да спазват указанията на „Пътна полиция“.

Опасност от падащи камъни в Смолянско

В цялата област няма въведени ограничения и затворени участъци, но заради продължителните валежи опасността от падащи камъни е повишена по всички направления в региона, предупреждаваг от Областното пътно управление. Ремонтни дейности ще се извършват по направление Хвойна – Чепеларе и Чепеларе – Соколовци.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ