Борисов се намеси лично за ТВ7, нареди полицията да напусне телевизията

Борисов се намеси лично за ТВ7, нареди полицията да напусне телевизията

Борисов се намеси лично за ТВ7, нареди полицията да напусне телевизията

„Разпоредих на министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова служителите на МВР да напуснат незабавно офисите и студията на News7 и TV7.” Това написа към 16.30 ч. в профила си във Фейсбук премиерът Бойко Борисов.

Както ви съобщихме по-рано днес, частен съдия-изпълнител се появи днес преди обед в сградата, помещаваща ТВ7  и News 7 заедно с хамали и полицаи, за да пристъпи към изпълнение на заповед от синдиците на КТБ за изземване на имущество. То е било запорирано като залог за кредити, взети от КТБ и преди две седмици е било издадено разпореждане за конфискуване, което не е било изпълнено, според разпространено становище на Камарата на съдебните изпълнители.

Ръководството на телевизията уверява, че съдейства от сутринта на съдебния изпълнител, но в един момент той е наредил да бъдат спрени и иззети и сървърите на медиите, което би довело до моментално прекратяване на излъчването. Адвокатите на тв групата обжалват решението за спирането на сървърите с мотива, че по Конституция не може да се извършва принудително спиране на Национална ефирна телевизия.

Жива верига от журналисти, работещи в двете телевизии е обградила входа на сградата, където медиите се помещават, откакто вътре е частния съдия-изпълнител. Появи се и съобщение, че полиция е възпрепятствала водещ да влезе в студиото за новинарска емисия в 15.30 ч.

Снимка: БГНЕС

„Призовавам за спазване на законността и обществения ред. Призовавам частния съдебен изпълнител да излезе и да обясни действията си, които са в следствие на съдебно решение, за което, доколкото съм запознат, ръководството на телевизията е било информирано.”, пише още Борисов във Facebook.

Той отправя и призив към Радослав Миленков, председател на УС на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, да даде повече информация относно процедурата по възбрана, която е наложена от миналата година на телевизията, за това че дейността й се управлява от синдик, а НАП наложи запор заради очаквано публично задължение. „Винаги съм подкрепял правото на журналистите да упражняват своята професия и конституционното право на гражданите да бъдат информирани. Само законът ще ни даде свобода, нека го спазваме всички!”, апелира Борисов.

По-късно в коментар по телефона специално за ТВ7 той заяви:

"Не бих позволил МВР или която и да е друга институция да бъде използвана за подобно нещо.

Най-мразя подобни неща да се случват. Нито искам държавата, нито искам институциите да бъдат замесвани в частен съдебен спор.

Ще разпоредя проверка и който е изпратил толкова полицаи, да бъде отстранен от работа. Този панаир нито е в синхрон с моето управление, нито със стабилността и спокойствието в държавата. Не търсете никакви политически мотиви по случая!"

„МВР е работило по закон”, бе един от първите коментари на вътрешния министър Румяна Бъчварова при пристигането й в ТВ 7. Засиленото полицейско присъствие е единствено с цел да се гарантира повече сигурност, посочи още тя. В същото време призна, че не е била уведомена за изпращането на полицейски сили в медията, но МВР „има и главен секретар”.

„Журналистите са разтревожени, но опитах да ги уверя, че ще разрешим този въпрос по най-добрия начин. Съжалявам, че има такъв случай пред една медия, но медиите са равни пред закона. Моля, никой да не спекулира", коментира Бъчварова.

Тя проведе кратка среща с директора, след което и разговор с юриста, ръководещ описването на имуществото Кристина Димитрова. После определи поведението на Димитрова като „доста драстично.”  Финално, тя добави:  "Не ми харесва тази ситуация. Смятам, че има превишени мерки, които са създали напрежение. Съжалявам много за това, което са преживели журналистите и ги поздравявам, че са продължили да работят в такива условия. Призовавам политиците да не спекулират със случая."

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ