Една денонощна аптека обслужва над 250 хил. души във Великотърновско

Една денонощна аптека обслужва над 250 хил. души във Великотърновско

Една единствена денонощна аптека обслужва повече от четвърт милион души във Великотърновско. След 21 часа пред гишето се извива опашка от клиенти, някои от които пътуват по двеста километра за лекарства. Фармацевтите разказват, че често пред гишетата им идват хора и от Сливен и Търговище, съобщава Нова ТВ.

По думите на аптекарите вечер понякога минават над двеста клиенти. Аптеката е денонощна от близо 20 години. Останала единствена, защото  услугата е скъпа и останалите аптеки постепенно затворили врати.

„За да покрием нощния режим аз примерно трябва да назнача три-четири магистър-фармацевти и повече, които да покриват нощната смяна, естествено да почиват след нощна смяна, допълнително заплащане на нощния труд", коментира собственика на аптеката Стефан Сгурев.

Друга причина обаче е законът, който изисква в нощните аптеки да работят само магистър-фармацевти. „По-добре да има нощни аптеки с бакалаври, отколкото да няма и на сто километра да не може да се намери спешно някакво лекарство", добавя Сгурев.

С по една или без денонощна аптека са и останалите области в страната. В община Горна Оряховица вече има жалби с искане аптеките в региона да работят на ротационен принцип поне до полунощ.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ