Задава се сериозна криза с липсата на учителите

Задава се сериозна криза с липсата на учителите

Задава се сериозна криза с липсата на учителите

Страната ни е изправена пред сериозна криза с учителите. Очаква се през следващите 10 години над 45 хил. педагози да излязат в пенсия. В същото време студентите по педагогика са намалели с близо една пета за последните 5 години

Ако сега не предприемем действия за увеличаване на броя на студентите по педагогическите специалности, след години ще имаме недостиг на кадри във всички сфери.

Работодателските организации и анализите на пазара на труда алармират за увеличаващ се недостиг и на инженерни и технологични кадри с висше образование.

С 23 на сто е намалял приемът на студенти по „Електротехника”, с 22% - по „Машинно инженерство”, с 26 на сто - по „Енергетика”, с 30% - по „Архитектура” и с 36 на сто - по „Химични технологии”.

Това се казва в писмен отговор на министъра на образованието Меглена Кунева на въпрос на депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов за проекта „Студентски стипендии”, финансиран с европейски средства, цитиран от БТА.

Кунева посочва, че от друга страна студентите по икономика са се увеличили с 4%, по право - със 17%, по психология - с 21%, а в професионалните направления от медицинските науки - с 60 на сто.

Според вицепремиера Кунева диспропорциите се дължат до голяма степен на досегашния финансов модел в системата на висшето образование, който е бил изцяло ориентиран към търсенето на образование, без да се съобразява с нуждите на пазара на труда.

Министър Кунева отбелязва, че разписаните в закона „приоритетни специалности” би трябвало да се казват „проблемни от гледна точка на търсенето на студенти”.

По думите й те са един от предоставените в Закона за висшето образование инструменти за обвързването на образованието с пазара на труда. Според министър Кунева евентуални промени в конкретния проект за стипендиите на практика ще означават промени в оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж”, а това представлява дълъг преговорен процес с Европейската комисия, в който България трябва да доказва своята решимост за реформи.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ