Интелигентна система ще бори задръстванията в столицата

Интелигентна система ще бори задръстванията в столицата

Нова система за контрол на трафика ще намали времето за пътуване в столицата с 30%. До края на 2016 г. се очаква да бъдат поставени датчици и камери на 160 кръстовища, с които от Центъра за градска мобилност ще регулират светофарите в пиковите часове, съобщава БНТ. Проектът за контрол на движението ще струва около 20 милиона лева на Столичната община.

До края на тази година на 80 от най-натоварените кръстовища в София вече ще бъдат поставени контролери, с които да се регулира движението и на автомобилите, и на пешеходците.

Пресичането по кръстовищата в столицата ще става вече само след натискане на жълто копче. Бутонът ще намали висенето за зелен сигнал с 30 секунди. "С натискането на бутона се заявява наличието на хора, които искат да пресекат", обясни зам.-кметът по транспорт Любомир Христов.

Всички умни светофари ще се следят денонощно в Центъра за управление на трафика, който трябва да е готов през следващия месец. В него различни експерти и пътни полицаи ще дебнат за нарушители, но ще следят и движението по софийските улици.

Към системата ще бъдат свързани и колите на бърза помощ и пожарната, които ще могат да се движат с предимство, без да се налага да преминават на червено, както досега.

Очаква се новата система да намали разходите за гориво на шофьорите между 7 и 9%,а вредните емисии във въздуха до 25%.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ