Луфтханза се кани да въведе внезапни тестове за употреба на антидепресанти

Луфтханза се кани да въведе внезапни  тестове за употреба на антидепресанти

Германският концерн Луфтханза иска да въведе внезапни тестове за употреба на антидепресанти сред пилотите и бордовия персонал, съобщава Frankfurter Allgemeine Zeitung като цитира шефът на концерна Карстен Шпор.

Мярката е замислена като превантивна след трагедията в Алпите на 24 март тази година, при която пилотът Андреас Лубиц умишлено разби в планините пътнически самолет на дъщерната нискотарифна компания на Луфтханза - Джърмануингс със 150 души на борда. 

Впоследствие стана ясно, че Лубиц периодично се е лекувал от психични проблеми, като е приемал и антидепресанти, но никой от колегите му, както и в ръководството на компанията не е подозирал.

Проверките за медикаменти са аналогични на внезапните тестове за употреба на допинг в спорта. Ако  дадат положителен резултат, това веднага ще повиши вниманието и ще се предприемат навреме адекватни действия спрямо съответния служител, особено ако е в състава на летателния персонал,  за да се сведат до минимум  рисковете при полети, коментира още Шпор.

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ