Автобуси №1 в Европа тръгват по линия 76 в София

Автобуси №1 в Европа тръгват по линия 76 в София

Автобуси №1 в Европа тръгват по линия 76 в София

17 нови автобуси на германската марка MAN изцяло обновяват линия 76 на градския транспорт в София, чиито маршрут свързва ж.к. "Гоце Делчев" и ж. к. "Младост". Модерните превозни средства ще тръгнат по улиците от 9 март. 

Това стана ясно днес след като кметът на София Йорданка Фандъкова провери доставката на 20 нови съчленени автобуси за градския транспорт в гаража "Земляне", съобщи БТА.

Автобусите са доставени по проект "Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух чрез осигуряване на екологични превозни средства на градския транспорт" по ОП "Околна среда" на обща стойност над 66 млн. евро, посочи кметът. Тя отбеляза, че 66 от включените в проекта автобуси вече са в движение, предстои да бъдат доставени още 40. 

Фандъкова припомни, че новите автобуси от германската марка отговарят на екологичния стандарт "Евро 6" и са обявени за "номер едно" на Европа за 2014 година. Те са с пълна достъпност за хора с увреждания, майки с колички, снабдени са със звукова сигнализация за незрящи. 

От края на март ще се движат нови автобуси и по линиите "83" от кв. "Илиянци" до "Зоопарка" и "94" от СУ "Климент Охридски" до "Студентски град", информира Фандъкова. Тя отбеляза, че Столичната община е успяла да намали почти на половина средната възраст на автобусите след купуването на нови 110 единични превозни средства. 

Кметът заяви също, че вече са подменени 90% от тролейбусите, като в момента по улиците на София се движат най-много 3- до 5-годишни тролейбуси. Миналата година са били доставени 20 нови трамваи. "Предстои процедура за още 5 нови трамвая. В следващия програмен период ще продължим да работим за трамвайния транспорт", посочи Фандъкова, цитирана от агенция "Фокус". По думите й цената на билетчето за градския транспорт в София няма да се повиши, защото повечето от новите придобивки са финансирани с европейски средства. 

Към момента Столична община работи в посока стимулиране на гражданите да пътуват с карти. Освен това се работи и по мерките за подобряване на контрола. 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новият главен секретар на МВР: Ще предложим праг до 0,5 промила зад волана
McDonald's  вдига таксите за нови франчайз ресторанти в САЩ за първи път от близо 30 г.
Ивайло Вълчев e кандидатът за кмет на София от "Има такъв народ"
bTV със светкавична позиция след номинацията на Хемикян, въвежда още мерки за безпристрастно отразяване на изборите
Почина босът на мафиотския клан Коза Ностра Матео Денаро
Lego се отказва от производството на тухлички от рециклирана пластмаса
Седмичен хороскоп: Звездите за бизнеса от 25 септември до 1 октомври
Канада се извини, след като в парламента бе почетен ветеран, воювал на страната на нацистите