Обмислят амнистия за дължими здравни вноски

Обмислят амнистия за дължими здравни вноски

Обмислят амнистия за дължими здравни вноски

Поне два варианта за опрощаване за задължения от здравни вноски на българи, прекъснали здравните си права през последната година се обмислят от управляващите. Това стана ясно от изказване на депутата от ГЕРБ и председател на комисията по здравеопазване в Народното събрание, ген. Стоян Тонев пред БНР.

Единият вариант е държавата да поеме осигуровките на социално слаби, които не са в състояние да платят сумата за възстановяване на здравните права по модела на Щатите,  а вторият – да се  създаде фонд за неосигурени с ниски доходи в размер на 15 млн. лева към Министерството на здравеопазването, обясни ген. Тонев. 23% от българите към момента не са здравно осигурени.

В същото време се обмисля вноската за възстановяване на здравни права да се увеличи три пъти като дисциплинираща мярка за недопускане на трупането на дългове. "Това, което замисляме в по-продължителен план, е както се обсъжда в момента дали пенсионното осигуряване да има отделни партиди за всеки осигуряващ се, ние отдавна говорим, че в здравното осигуряване това е правило по света", обясни той.

Част от парите, които се плащат за здравно осигуряване, са на собствена партида, на човека, който ги внася. Реално, за средно тежките заболявания в България един курс на лечение е около 2000 лева, поясни депутатът и бивш дългогодишен шеф на Военно-медицинска академия. "Затова предложихме тази сума на обсъждане за възстановяване на здравни права. До момента здравните права на гражданите се възстановяват срещу 700 лева", каза още Тонев.


 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ