Относителната бедност в страните от ЕС расте

Относителната бедност в страните от ЕС расте

Бедността в Европейския съюз се е увеличила през последните години според доклада на Международната организя по труда, публикуван днес.

Според документа относителността бедност в общността (при доходи под 60% от средните) постепенно нараства – от около 16,5% между 2005 и 2008, през 16,8% през 2012 и 17,2% през 2014.

Близо 2 млрд. души по света живеят с по-малко от 3,10 долара на ден  (минимум на цената на живота), основно в нововъзникналите и развиващите се икономики. Това е около 36% от световното население. Делът на т.нар. „умерена бедност“ е намалял в сравнение с 1990 г., когато е бил 67%. 

През този период е намаляла и крайната бедност на хората с доход  под 1,90 долара на ден. Те са около15% към 2012 - последните данни, с които организацията по труда разполага, в сравнение с 46,9% през 1990.  Тенденцията е свързана най-вече с подобряването на доходите в някои от развиващите се страни, основно в Китай и част от държавите в Латинска Америка.

Тенденцията на нарастваща висока бедност се запазва в Африка и в част от азиатските страни.

В развиващите се страни 36% от децата живеят под прага на относителната бедност. Децата и жените са най-засегнати от ниските доходи. В нововъзникващите и развиващите се икономики повече от половината деца под 15 г. живеят в крайна или умерена бедност.

Според оценките на МОТ почти 10 000 милиарда долара ще бъдат необходими за ликвидиране на крайната и умерената бедност към 2030 г. Организацията обаче отбелязва, че проблемът няма да изчезне само чрез осигуряване на социални помощи и решението е в създаване на сигурни работни места, гарантиращи дългосрочно приемлив стандарт на съществуване.
 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ