Пак криза с ваксините за бебета

Пак криза с ваксините за бебета

Пак криза с ваксините за бебета

За втори път в разстояние на по-малко от година избухна криза с недостиг на ваксини за бебетата. Здравно министерство е разпоредило на личните лекари и педиатрите да спрат реимунизациите, тъй като количествата ваксини, с които разполага ведомството, ще стигнат едва за два месеца. Това съобщи БНР като се позова на МЗ.

Наличното количество 4-, 5- и 6-валентни ваксини ще стигне само за първична имунизация на бебета. Обществена поръчка за набавяне на достатъчно ваксини е била обявена от министерството още преди месец, но не са се явили кандидати не са се явили.

До две седмици ще бъде обявена нова обществена поръчка и ако отново не се яви производител, ще се пристъпи към  директно договаряне, обясниха от Здравното министерство.

Първият сериозен дефицит на ваксини за бебета се яви миналото лято, когато търговете за доставка на ваксини за новородени се провалиха заради бюрократични неуредици.

Недостигът съвпадна с промяна в имунизационния календар, когато бебетата трябваше да започнат да се имунизират срещу 6 заболявания, а не както досега - срещу 5. Това доведе до хаос и в реимунизациите на по-големите деца.

По ирония, поредният дефицит на ваксини се случва в рамките на Европейската имунизационна седмица, която Министерството на здравеопазването отбелязва със специален разяснителен текст на официалния си сайт:

"През настоящия 21-ви век всяко дете има правото да живее без опасността от заразни болести, от които може да се предпази чрез ваксиниране.

Усилията трябва да се насочат към създаване на възможност всяко дете да бъде имунизирано чрез улесняване на достъпа до здравните структури, които предоставят тази услуга, осигуряване на безплатно имунизиране за социално слабите и трудно достъпните  групи от населението, предоставяне на необходимата научна информация и обучение на медицинския персонал, извършващ имунизациите и широка обществена, включително медийна  подкрепа.

Имунизациите трябва да се превърнат в рутинен и непрекъснат процес, защото само тогава ползата от тях е не само за отделния индивид, предпазен от опасно заразно заболяване, а и за цялото общество. Имунизирането е високо специализирана дейност, към която всяка държава трябва да подходи отговорно и съобразно собствената ситуация да осигури максимално добра среда за развитие на имунопрофилактиката и за достигане на водещите имунизационни практики, снабдяването с качествени ваксини, изграждането на система за мониторинг на имунизациите и на хладилната верига и т.н.", пише в текста на пояснителната кампания.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ