Предупреждават за високи води в реките

Предупреждават за високи води в реките

Предупреждават за високи води в реките

Днес са възможни краткотрайни повишения на нивата на реките в Североизточна и Югозападна България, предупреждават от Министерство на околната среда и водите.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ – БАН) днес с изключение на Югоизточна България, ще има превалявания със сумарни количества до 10-15 л/кв.м. Валежите в планинските райони и Предбалкана ще са от сняг, по високите полета и в Северна България от дъжд и сняг. Утре, с изключение на западните райони, ще превалява дъжд и сняг. Количествата за 24 часа - нощта срещу петък и петък от 1-2 л/кв.м. до 10-13 л/кв.м.

Водните количества в реките в цялата страната са над праговете за високи води. В по-голямата част от страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток. В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка, днес са възможни краткотрайни повишения на нивата на реките в Североизточна и Югозападна България, а в петък и събота, в резултат на повишената почвена влага, частичното снеготопене и прогнозираните количества валежи от дъжд и сняг, се очакват повишения на речните нива в по- голямата част от страната:

Дунавски басейн: Oчакват се повишения от валежи от дъжд и сняг, и частично снеготопене в горните и средни течения на реките: р. Лом, р. Цибрица, р. Огоста, р. Искър, р. Вит, р. Осъм, р. Янтра, р. Русенски Лом;

Черноморски басейн: Повишение от частично снеготопене и валежи от дъжд и сняг в горните течения на реките Голяма Камчия и Луда Камчия, както и краткотрайни повишения на нивата на южночерноморските реки;

Източнобеломорски басейн: Повишение на водните нива от частично снеготопене и прогнозирани валежи:

р. Тунджа – горно и средно течение;

р. Марица – в целия водосбор на реката са възможни повишения в резултат на очаквано снеготопене и прогнозирани валежи от дъжд и сняг. По-голямо внимание на Родопските й притоци и водосбора й след гр. Първомай, където се очакват повишения в резултат и на оттичането на реката.

р. Арда – в горно и средно течение. По – голямо внимание на притоците й: р. Узундере, р. Малка Арда, р. Давидовска, р. Чамдере, р. Върбица;

р. Бяла - повишение на водните нива в горната част на водосбора;

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа при НИМХ-БАН прогнозира:

Река Тунджа:

Нивото на река Тунджа при гр. Ямбол е под оранжевия праг (риск за тревога) и плавно ще продължи да се понижава, като през следващите дни ще се задържи над жълтия праг на предупреждение.

Нивото на река Тунджа при гр. Елхово е над оранжевия праг(риск за тревога), като ще продължи плавно да се понижава, но ще остане над оранжевия праг (риск за тревога).

Река Марица:

Нивото на река Марица при гр. Пловдив е над жълтия праг, понижава се и днес ще падне под него.

Нивото на река Сазлийка при гр. Гълъбово се понижава, но ще остане над жълтия праг на предупреждение.

Нивото на река Марица при гр. Свиленград е под оранжевия праг (риск за тревога), като плавно се понижава и се очаква днес да падне под жълтия праг за предупреждение.

Река Арда:

Според системата за предупреждение за басейна на река Арда, нивата във водосбора на реката ще останат под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн: В резултат на частично снеготопене и прогнозирани валежи ще се повишат нивата на реките във водосбора на река Струма и на реките в средната и долна част на водосбора на река Места. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новият главен секретар на МВР: Ще предложим праг до 0,5 промила зад волана
McDonald's  вдига таксите за нови франчайз ресторанти в САЩ за първи път от близо 30 г.
bTV със светкавична позиция след номинацията на Хемикян, въвежда още мерки за безпристрастно отразяване на изборите
Ивайло Вълчев e кандидатът за кмет на София от "Има такъв народ"
Почина босът на мафиотския клан Коза Ностра Матео Денаро
Lego се отказва от производството на тухлички от рециклирана пластмаса
Канада се извини, след като в парламента бе почетен ветеран, воювал на страната на нацистите
Седмичен хороскоп: Звездите за бизнеса от 25 септември до 1 октомври