Телефонните разговори в колата - задължително с хендсфри

Телефонните разговори в колата - задължително с хендсфри

Телефонните разговори в колата - задължително с хендсфри

Устройството „свободни ръце” или хендсфри, вече ще бъде задължително за шофьорите. Такова изискване е записано с промени в Закона за движение по пътищата, гледани от транспортната комисия в парламента.

Председателят на комисията Гроздан Караджов каза за „24 часа”, че досега в закона е записано, че в колата трябва да има такова устройство, а не че е задължително шофьорът да го използва. По тази причина в съда падали глоби, наложени заради говорене по телефона. Шофьор доказвал, че устройството е в колата, а съдът приемал тезата, защото така е записано в закона. „С тази промяна се слага край на хитринките”, каза още Караджов.

Друга съществена промяна е връщането на камерите на пътя, което става със закон. Както е известно, ВАС ги отмени. Досега не е било дадено ясно и точно определение на автоматизирани средства и системи. С промените този пропуск се запълва. Освен това се вкарва задължението на интернет страницата на МВР или в медиите да бъде публикувано къде са камерите.

Задължително ще бъде и там, където дебнат камерите, да бъдат поставени и пътните знаци за тях, които наскоро бяха одобрени от Министерския съвет.

Дефинира се и какво е електронен фиш - пак заради проблеми с отпадането му в съда.

Друга промяна е въвеждането на по-висок клас детски столчета. Така се изпълняват изисквания на евродиректива, която с по-високия клас налага и по-високо ниво на сигурност. Дете с височина под 150 см, което се вози в кола, задължително трябва да е настанено в столче.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Какво можем да научим от сагата около Сам Алтман за лоялността на работно място
"Пирогов" завежда колективен иск срещу министър Хинков, шефът на болницата поиска проверка от Прокуратурата
На днешната дата, 7 декември. Рождениците днес
Борисов: Разбрахме се с Асен Василев, ще го подкрепим за бюджета и данъчните промени
Цитат на деня
Републиканците в Сената на САЩ блокираха нова финансова помощ за Украйна и Израел
Времето: Валежите продължават, в масивите от Западна България ще се образува нова снежна покривка
Терзиев: Крайният срок да имаме председател на Столичния общински съвет е 12 декември