Прокуратурата поиска пет години затвор за Цветан Цветанов

Прокуратурата поиска пет години затвор за Цветан Цветанов

Прокуратурата поиска пет години затвор за Цветан Цветанов

Прокуратурата поиска пет години затвор за бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. Държавното обвинение поиска от съда да наложи на Цветанов пет години забрана да заема държавни длъжности, както и конфискация на половината му имущество, предаде БТА.

Цветанов е подсъдим пред Софийския градски съд за присвояване на 50 хиляди лева, платени под формата на обезщетение за бившия директор на ГДБОП - Велико Търново Орлин Тодоров. Цветанов е разпоредил на това лице да бъде изплатено трудово възнаграждение за времето от отстраняването му от длъжност и обезщетения за период, в който Тодоров реално е бил задържан под стража в затвора Ловеч. Така според прокуратурата Тодоров е получил заплата и обезщетение за неползван отпуск за времето на задържането си, както и впоследствие 20 заплати при пенсионирането му от МВР

В пледоарията си прокурорите по делото подчертаха, че Цветанов е проявил "престъпна упоритост" при извършване на престъплението.

По-рано днес показания дадоха бившият директор на ГДБОП Станимир Флоров и бившият министър на вътрешните работи в служебния кабинет - Петя Първанова.

Срещу бившият вътрешен министър се водят още две дела. Едното е за незаконно подслушване на политици, журналисти, бизнесмени и лидери на опозицията. По него Цветанов е обвиняем за т. нар. допустителство по служба. Другото е за това, че умишлено е отказал употребата на СРС срещу бившия директор на РЗБОП - Велико Търново Орлин Тодоров. Обвинителите смятат, че Цветанов умишлено е отказал срещу Тодоров да бъдат използвани СРС-та, макар че преди това съдия е подписал разрешение.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ